U bent hier

5.1 BHV-opleiding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juni 2017

niet ­vrijblijvend

Een BHV’er moet goed opgeleid worden. Daarvoor moet hij een cursus volgen. Die cursus is niet vrijblijvend, die is verplicht door de wet. In de Arbowet, artikel 15, staat namelijk: ‘De bedrijfshulpverleners beschikken over een zodanige opleiding en uitrusting, zijn zodanig in aantal en zodanig georganiseerd dat zij [hun] taken naar behoren kunnen vervullen.’ De opleiding tot BHV’er is dus verplicht. De werkgever is ook verplicht om de kosten voor de opleiding voor zijn rekening te nemen, dat hoeft de werknemer niet zelf te betalen. Het is aan te raden te zorgen dat de BHV-kandidaat de cursus onder werktijd kan volgen. Ook de uitrusting moet de werkgever betalen.

5.1.1 BHV-curcus

EHBO

Een opleiding is eenvoudig te regelen, door heel Nederland worden BHV-cursussen gegeven. De standaardcursus bestaat vaak uit twee trainingsdagen, bijvoorbeeld.

  • dag 1: alarmeren, evacuatie, brand en ontruiming;
  • dag 2: EHBO, zoals verbinden en reanimeren.

De opleiders zijn niet gebonden aan deze scheiding van de twee dagen.

geregistreerd

Na de twee dagen krijgt de medewerker een BHV-certificaat. Dit is belangrijk, want dat certificaat wordt ook geregistreerd. Daarmee heeft u meteen bewijs dat u voldoet aan de BHV-plicht.

BHV-opleidingen moeten in de RI&E worden opgenomen, het is namelijk een onderdeel van het veiligheidsbeleid binnen uw organisatie. Omdat de OR instemmingsrecht heeft over de RI&E, kunnen zij ook invloed uitoefenen op het opleiden van de bedrijfshulpverleners.

5.1.2 Herhaalcursus

kennis ­opfrissen

Een BHV-certificaat is niet eeuwig geldig. De BHV’er moet periodiek zijn kennis en kunde opfrissen, bij voorkeur jaarlijks. Dat kan hij doen door een herhaalcursus te volgen. Dat is vaak een halve of een hele dag waarin de belangrijke elementen nogmaals worden doorgenomen.

De herhaalcursus is een stok achter de deur om de kennis en kunde van de BHV’er op niveau te houden. Maar het is nog beter om altijd aandacht te hebben voor het opleiden, trainen en onderhouden van de kennis.

5.1.3 Aanvullende opleidingen

hoofd BHV

Naast de standaardcursus BHV, kunt u een of meerdere medewerkers naar de opleiding tot hoofd BHV sturen. Dit is vooral handig bij grote organisaties. Het hoofd BHV neemt de regie bij calamiteiten.

specifieke risico’s

Als in uw organisatie bijvoorbeeld veel met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, is het aan te raden om de BHV’er naar een training te sturen waarin meer aandacht is voor de specifieke risico’s in uw branche.

De EHBO-vaardigheden die de cursist leert, zijn erg nuttig. Dit zijn echter alleen de basisvaardigheden. Daarom kunt u ervoor kiezen om BHV’ers naar een gewone EHBO-training te sturen. Bijvoorbeeld in de zorg is het heel gebruikelijk om alle medewerkers een EHBO-training aan te bieden.