8.1 RI&E
kerndeskundigen
Bij het opstellen van de RI&E is het mogelijk om de hulp in te schakelen van kerndeskundigen, zoals een veiligheidskundige of een arbeidshygiënist. Belangrijk is dat u de werknemers bij de uitvoering van de RI&E betrekt. Zij hebben tenslotte dagelijks met eventuele risico’s te maken en weten wat er op de werkvloer speelt. Door werknemers erbij te betrekken, zien zij ook eerder het belang van nieuwe maatregelen. Zo zoekt u samen naar oplossingen die goed passen in de dagelijkse praktijk op de werkvloer.
Vier kerndeskundigen
gezondheid
inrichting
Er zijn vier kerndeskundigen (ook wel arbodeskundigen genoemd) die u kunnen helpen bij de RI&E:
- De bedrijfsarts is specialist op het gebied van de gezondheid van de werknemers. Hij stelt gezondheidsklachten vast die te maken hebben met het werk en adviseert bijvoorbeeld over re-integratiemogelijkheden.
- Een arbeidshygiënist houdt zich bezig met de mogelijke blootstelling aan schadelijke factoren op de werkplek. Hij is expert gevaarlijke stoffen.
- Een hoger veiligheidskundige let op het bevorderen van de veiligheid in het werk en de werkomgeving. Hij adviseert onder andere over de inrichting van de werkplekken, het opzetten van de bedrijfshulpverlening en geeft voorlichting over veilig werken.
- Een arbeids- en organisatiedeskundige adviseert onder andere op het gebied van verzuim en re-integratie.
RI&E-instrument
digitaal
branche
Maak voor het opstellen van de RI&E gebruik van een Word- of Excel-document. U kunt ook kiezen voor een digitale RI&E. De meeste RI&E-instrumenten zijn nu digitaal. Een RI&E-instrument is een hulpmiddel bij het opstellen van de RI&E (bijvoorbeeld de Inspectiemethode Arbeidsomstandigheden –IMA). Veel van deze instrumenten zijn ontwikkeld door brancheorganisaties. De risico’s die aan bod komen, zijn afgestemd op de meest voorkomende risico’s in de betreffende branche. Werkt uw branche met gevaarlijke stoffen, dan heeft de RI&E een module gevaarlijke stoffen. Om de RI&E goed uit te kunnen voeren, moet u als arboprofessional kennis hebben van gevaarlijke stoffen. Anders is het verstandig om een kerndeskundige in te schakelen.
OiRA
Op rie.nl vindt u alle branche RI&E-instrumenten terug. Ook is er een RI&E-instrument te vinden voor het mkb en organisaties die niet in een branche vallen.
Webapplicatie
OiRA (Online interactive Risk Assessment) is ontwikkeld door EU-OSHA en is een eenvoudig te gebruiken en gratis webapplicatie (ook in het Engels). Deze digitale RI&E is speciaal ontwikkeld voor het mkb en helpt u op weg met de inventarisatie en evaluatie van werkgerelateerde risico’s, het nemen van beslissingen over preventieve acties, het ondernemen van actie en het monitoren en rapporteren daarvan.
Toetsen
arbodienst
Nadat u de risico’s in uw organisatie geïnventariseerd en geëvalueerd heeft en een plan van aanpak heeft opgesteld, is het zaak uw RI&E te laten toetsen. U bent in de meeste gevallen verplicht om uw RI&E door een gecertificeerde arbodienst of kerndeskundige te laten toetsen (zie het kader hiernaast over de vier kerndeskundigen).
U vindt meer informatie over de RI&E en de terugkerende arborondgang in het themadossier ‘Arborondgang helpt risico’s opsporen’ (3-2021). Verder kunt u op rie.nl/voor-bedrijven/stap-4-toetsen-van-uw-rie vragen doorlopen om erachter te komen of u uw RI&E moet toetsen.