U bent hier

2.2 Arbobeleid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: november 2023

letsel

arbeidsrisico

Doel van het arbobeleid is dat de werkgever werksituaties zodanig organiseert dat hij omstandigheden die leiden of kunnen leiden tot letsel, (beroeps)ziekte of (mentale) schade, wegneemt, of tot een minimum beperkt. Het is immers de bedoeling dat werknemers geen fysieke of mentale schade oplopen door het werk. Het arbobeleid is daarmee gericht op het:

  • voorkomen en beheersen van arbeidsrisico’s;
  • voorkomen dat werknemers uitvallen door de (organisatie van het) werk;
  • voorkomen van gezondheidsklachten door een mismatch tussen persoonlijke eigenschappen en de aard van het werk;
  • begeleiden van arbeidsongeschikte werknemers, inclusief re-integratie (verzuimbeleid).

Arbowet

Het arbobeleid volgens de Arbowet bevat verschillende (wettelijke) aspecten. Het arbobeleid start altijd met de RI&E.

Deugdelijke RI&E

inzicht

planmatig

Om een doeltreffend arbobeleid te kunnen voeren, moet de werkgever een goed inzicht hebben in alle risico’s die in de organisatie kunnen voorkomen. Zo kan hij prioriteiten stellen en planmatig de gesignaleerde gevaren voorkomen en beperken. Vandaar dat artikel 5 van de Arbowet bepaalt dat het arbobeleid van de werkgever moet zijn gebaseerd op een deugdelijke en op schrift gestelde RI&E van de risico’s die het werk met zich kan meebrengen. Ook moet zijn aangegeven wat de aard en ernst van deze risico’s zijn.

In een plan van aanpak, dat deel uitmaakt van de RI&E, geeft de werkgever aan welke maatregelen hij zal nemen in verband met de voorkomende risico’s. De omvang en de inhoud van de RI&E verschilt per organisatie.