3.6 Methode 4: risicobeleving en evaluatie van risico’s
medewerkersonderzoeken
De vierde aanpak gaat uit van de manier waarop de direct betrokkenen de risico’s beleven. Daarbij baseren onderzoekers zich op gestructureerde interviews of medewerkersonderzoeken. Als uit de interviews of antwoorden blijkt dat bijvoorbeeld meer dan de helft een scenario bevestigt, kan er sprake zijn van een risico.
Vragenlijst
feedback
stressbron
Voorbeeld van risicobeleving: uit de vragenlijsten blijkt dat 56% van de werknemers in de werkplaats geen steun ervaart en zich niet gewaardeerd voelt. Ook zeggen ze geen feedback te ontvangen van de leidinggevende. Uit de interviews blijkt vervolgens dat de stationair draaiende motoren van de vrachtwagens, de kou in de werkplaats en overwerk de belangrijke stressbronnen zijn.
Emoties
Een risico kan groter zijn als het in de ogen van de betrokken werknemers groot is, of als zij zich er veel zorgen over maken. Het gaat dus ook over emoties, zoals angst.
Er zijn verschillende factoren die de perceptie en beleving van risico’s door individuen bepalen. Zo kan een verpleegster ineens meer onzekerheid tijdens het werk ervaren nadat ze twee keer met agressie te maken kreeg.