U bent hier

5.4 Infectieziekten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: november 2024

legionella

Sommige werknemers lopen bij hun werk het risico op een infectieziekte, zoals legionella, tetanus of hepatitis. Door de coronapandemie in 2020-2022 kwamen meldingen van beroepsziekte COVID-19 vaker voor. In 2023 waren er 8 meldingen van scabiës (schurft) en 5 van Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Ook was er een stijging van het aantal meldingen van de ziekte van Lyme.

Infectieziekten buiten de deur houden

U kunt verschillende maatregelen nemen om infectieziekten buiten de deur te houden. De belangrijkste op een rij:

  • Zorg voor goede beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en mondkapjes.
  • Zorg voor goede voorlichting over de risico’s en het gebruik van de beschermingsmiddelen.
  • Beperk verspreiding. Zo hanteren ziekenhuizen als beleid dat een zieke medewerker (bijvoorbeeld bij MRSA-besmetting) thuis moet blijven tot hij is hersteld.

5.4.1 Besmettingsoorzaken

symptomen

categorieën

Infectieziekten zijn er in allerlei soorten en maten. Ook hebben ze allemaal hun eigen symptomen. Het is dan ook niet mogelijk om hier alle werkgerelateerde infectieziekten uitvoerig te bespreken. Er zijn drie categorieën oorzaken:

  • Specifiek beroep: erysipeloid, een huidontsteking, komt bijvoorbeeld specifiek voor bij vleesverwerkers.
  • Overdracht van de aandoening: bepaalde infectieziekten verspreiden zich via frequent contact (buschauffeurs, verpleegkundigen).
  • Onvoldoende weerstand: zwembadpersoneel is bijvoorbeeld relatief vatbaar voor infecties, aangezien frequent contact met water de ‘huidbarrière’ aantast.