7.4 Uitvoeren en evalueren
bijsturen
Heeft u een eigen plan van aanpak opgesteld met behulp van de arbocatalogus, dan kunt u aan de slag met het uitvoeren daarvan. Zorg voor regelmatige momenten om de voortgang te monitoren en te evalueren. Zo kunt u tijdig bijsturen als dat nodig is.
7.4.1 Als het niet lukt
doormodderen
Soms komt een aanpak niet van de grond. In dat geval moet u zo snel mogelijk nagaan waar dit aan ligt en of aanpassing nodig is. Doormodderen met een aanpak die verkeerd lijkt, moet u vermijden.
Komt u er zelf niet uit, dan kunt u overwegen om hulp van buitenaf in te schakelen. Een deskundige buitenstaander kan soms veel bereiken en kan inzichten inbrengen waar u zelf niet op zou komen.
7.4.2 Als het beter kan
vooruit
Juist in situaties die net niet helemaal goed lopen, is het van belang dat u de vinger aan de pols houdt. Hoe langer de situatie voortduurt, hoe moeilijker het wordt om het op te lossen. Werknemers zijn dan al gedemotiveerd en vragen zich af of het wel zin heeft. Hoe eerder u samen met de betrokken werknemers nadenkt over een manier om weer vooruit te gaan of tot een bijstelling te komen, hoe beter het is. Loopt dezelfde aanpak op andere afdelingen wél goed, probeer dan met alle betrokkenen erachter te komen waar dit aan ligt.
7.4.3 Als het goed gaat
uitventen
vliegwielffect
Als uw aanpak op rolletjes loopt, is dat natuurlijk fantastisch. Het is dan goed om dit stevig uit te venten. Niets is zo dodelijk als een plan waarover met iedereen is gecommuniceerd, maar waar vervolgens niemand meer iets van hoort. Vergeet niet om complimenten te geven als het goed loopt en draag goede voorbeelden en werkwijzen uit. Dit werkt aanstekelijk en kan een vliegwieleffect hebben in de hele organisatie. Ook door kleine successen uit te lichten, kunt u werknemers al een goede impuls geven.
Laat uw stem horen!
Houd nieuwe ontwikkelingen op brancheniveau in de gaten. Laat uw stem daar ook eens horen als u wensen heeft of kritische opmerkingen over de catalogus. Ontwikkelt u zelf goede oplossingen of goede praktijken? Schroom dan niet om deze te melden. Zo kunnen anderen hier weer hun voordeel mee doen!