U bent hier

8.4 Grenzen voor gevaarlijke stoffen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: september 2020

RCR

De uitkomst van de blootstellingsbeoordeling, gemeten dan wel geschat, toetst u aan normen. U bent op zoek naar een zogeheten Risk Characterization Ratio (RCR). Dat cijfer wordt berekend door de concentratie van de stof te delen door de grenswaarde.

rekensom

betrouwbaarheid

grenswaarde

periode

Is de RCR-waarde hoger dan 1, dan betekent dat dat er een risico is. Is de waarde daarentegen kleiner dan 1, dan is de blootstelling voldoende beheerst. Bovenstaande rekensom lijkt op het oog misschien eenvoudig. Er zijn echter wel een paar bijzonderheden die u moet kennen als u een meetrapport leest.

  • De betrouwbaarheid van de gemeten of geschatte concentratie: bij metingen kan de conclusie zijn dat meer metingen nodig zijn om de betrouwbaarheid te vergroten. Bij schattingen kan de conclusie zijn dat het gekozen model te grof is voor de specifieke situatie.
  • De keuze van de grenswaarde: voor een beperkt aantal stoffen zijn er door de overheid wettelijke grenswaarden vastgesteld. Voor andere situaties is er een afloopschema in de te kiezen grenswaarde. Laat u hierin adviseren.
  • De periode waarop deze concentratie betrekking heeft: gaat het over een moment, een kwartier, een taak of over een werkdag? Dat hangt samen met de keuze van de grenswaarde. Als u acute effecten wilt beoordelen, moet de grenswaarde daarop zijn afgestemd.

Levert de blootstelling aan de gevaarlijke stof een ontoelaatbaar risico op voor de gezondheid van de werknemers, dan zult u maatregelen moeten treffen.