8.3 Verstrekken van vervoerbewijzen
plaatsbewijs
Een werkgever kan er ook voor kiezen om de zakelijke ov-reizen van werknemers te verzorgen door hun vervoerbewijzen – bijvoorbeeld losse plaatsbewijzen – te verstrekken. Zo’n verstrekking is onbelast als een organisatie deze als eindheffingsloon heeft aangewezen. Door de (gerichte) vrijstelling die hiervoor geldt, neemt dit geen vrije ruimte in beslag.
8.3.1 Ov-abonnement
onbelast
Bij een ov-abonnement hangt het van de kosten van de zakelijke reizen af of de verstrekking onbelast is. Net als bij het vergoeden van een ov-abonnement zijn er twee manieren om de kosten te bepalen:
- De werkgever maakt met de werknemer een afspraak over nacalculatie.
- De werkgever maakt de kosten aannemelijk.
Zie paragraaf 8.2.3 voor een uitgebreidere toelichting.
8.3.2 Voordeelabonnement
Bij het verstrekken van een voordeelabonnement gelden dezelfde regels als bij het vergoeden daarvan. Zie paragraaf 8.2.4 voor de regels voor een onbelaste verstrekking.
Verschil verstrekken of ter beschikking stellen
werknemer eigenaar
Een werkgever kan vervoerbewijzen verstrekken of ter beschikking stellen. Er bestaat een verschil tussen verstrekken en ter beschikking stellen van vervoerbewijzen. Bij verstrekking wordt de werknemer eigenaar van de plaatsbewijzen, terwijl bij terbeschikkingstelling de organisatie de eigenaar blijft, maar de werknemer de plaatsbewijzen kan gebruiken.