U bent hier

Onderneming & Administratie
Zakelijke mobiliteit8. Openbaar vervoer8.1 Kilometervergoeding

8.1 Kilometervergoeding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2022

zakelijke ritten

gerichte vrijstelling

Een organisatie kan ervoor kiezen om werknemers een reiskostenvergoeding per kilometer te geven voor de zakelijke ritten met het openbaar vervoer. Per zakelijke kilometer kan een werkgever werknemers maximaal € 0,19 onbelast vergoeden. Hiervoor geldt namelijk een gerichte vrijstelling (zie ook paragraaf 2.1). Bij deze onbelaste kilometervergoeding geldt wel de voorwaarde van aanwijzing als eindheffingsloon. Vanwege de gerichte vrijstelling neemt dit eindheffingsloon echter geen vrije ruimte in beslag.

Hoger

Een organisatie kan werknemers uiteraard desgewenst een hogere kilometervergoeding geven. Als het dan de bedoeling is om die kilometervergoeding geheel onbelast uit te betalen, zal de werkgever het bedrag boven de € 0,19 per zakelijke kilometer als eindheffingsloon moeten aanwijzen, waarbij dat aangewezen eindheffingsloon wél ten laste van de vrije ruimte komt.

Vast

vaste reiskosten­vergoeding

Een organisatie kan werknemers een vast bedrag per zakelijke kilometer aan reiskosten vergoeden. Als werknemers naar een vaste werkplek reizen, kan een werkgever de onbelaste reiskostenvergoeding onder voorwaarden ook in vaste vorm geven (zie ook hoofdstuk 3).

Combineren met vaste thuiswerkvergoeding

structurele afspraken

Sinds 1 januari 2022 kunnen werkgevers een onbelaste thuiswerkvergoeding geven voor de thuiswerkdagen. Bij structurele afspraken over het aantal thuiswerk- en kantoordagen kan de werkgever een vaste vergoeding voor thuiswerken combineren met een vaste reiskostenvergoeding.