U bent hier

Onderneming & Administratie
Standard Business Reporting (SBR)7. Het Referentie Grootboek Schema (RGS)7.7 Kanttekeningen

7.7 Kanttekeningen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2017

In ons streven om zaken te vereenvoudigen lijken we soms een beetje naar de andere kant door te slaan. Iedere organisatie maakt inmiddels gebruik van een grootboekrekeningschema dat voldoet aan de rapportage-eisen en -wensen van de organisatie zelf en van externe partijen. Elke organisatie mag dan zelf weer bepalen of dit grootboekrekeningschema optimaal is ingericht om álle rapportageprocessen efficiënt te ondersteunen.

rapport-
generator

Mogelijk maakt u voor het gemak ook nog gebruik van een rapportgenerator. Een rapportgenerator helpt u bij het opstellen van jaarrekeningen. De rapportgenerator heeft wellicht op zijn beurt weer een eigen rapportagestructuur heeft geïmplementeerd. Het RGS voegt een standaardisatieslag toe aan al die al in Nederland in gebruik zijnde rekeningschema’s. Daar weer aan gekoppeld kennen we de SBR-taxonomieën, die voornamelijk opgesteld zijn op basis van de eisen en wensen van de uitvragende partijen. Wie ziet er door de bomen het bos nog?

We moeten ervoor waken dat we niet onevenredig veel tijd bezig zijn met het zelf koppelen van allerlei standaarden en het beheren van deze koppelingen.

software-
ontwikkelaars

Hier is een belangrijke taak weggelegd voor softwareontwikkelaars. Zij zullen deze koppelingen ‘onder de motorkap’ moeten aanbrengen en voorzien in functionaliteit om deze koppelingen bij wijzigingen aan te passen. Dat is een geweldige uitdaging in een markt waar nog onduidelijk is met welke snelheid een standaard als RGS zal worden geadopteerd! Ook is het een uitdaging omdat de koppelingen in sommige gevallen afhankelijk zijn van de inhoud en structuur van het betreffende SBR rapport.

De status van RGS bij diverse softwareleveranciers

De organisatie achter www.softwarepakketten.nl volgt de ontwikkelingen rondom RGS op de voet. Deze organisatie kijkt ook kritisch naar andere organisaties die claimen RGS te ondersteunen. Deze ondersteuning kan vele vormen aannemen. Softwarepakketten.nl beoordeelt de claims van leveranciers en publiceert regelmatig over haar bevindingen. De website www.rgsready.nl geeft inzicht in de huidige status van de implementatie van RGSfunctionaliteit bij verschillende softwareleveranciers.