U bent hier

1.4 Ontwikkelingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2018

stimuleren

belemmering

De laatste jaren zijn er de nodige ontwikkelingen geweest op het gebied van e-factureren. De Nederlandse overheid en Europa proberen het gebruik van e-factureren ook te stimuleren. Daarnaast komen er steeds meer standaarden om het gebruik van e-factureren in goede banen te leiden.

1.4.1 UBL als standaardHEADER_BREAK

één formaat

De laatste jaren is er gewerkt aan verdere standaardisatie op het gebied van e-facturen. Universal Business Language (UBL) heeft zich als standaard ontwikkeld in Nederland. De komende jaren zal deze standaardisatie verder vorm krijgen, zodat er nog slechts één formaat geldt. Op dit moment is dat niet zo, de Rijksoverheid heeft bijvoorbeeld nog een afwijkend formaat: UBL-OHNL.

De meeste leveranciers van boekhoudsoftware hebben UBL ook ingebouwd, zodat u op een makkelijke manier e-facturen kunt uitwisselen. U moet e-facturen meestal wel apart aanzetten in uw boekhoudsoftware.

1.4.2 OverheidHEADER_BREAK

De overheid speelt een belangrijke rol bij de standaardisatie op het gebied van e-factureren. Het is aan de overheid om belemmeringen weg te nemen. Daarnaast maakt de overheid afspraken in Nederland en Europa over de standaardisatie van de facturen, zodat er niet te veel verschillen ontstaan.

FiscaalHEADER_BREAK

dezelfde ­manier

De afgelopen jaren zijn er steeds meer belemmeringen weggenomen om te e-factureren. Een belangrijke drempel heeft de staatssecretaris van Financiën al in 2009 weggenomen. Vanaf februari 2009 moest de Belastingdienst een papieren en elektronische factuur op dezelfde manier behandelen. Dit besluit verlaagde daardoor de technische, juridische en fiscale drempels om elektronisch te factureren.

Het factureren door uw onderneming mag vorm- en middelvrij plaatsvinden. Dit betekent dat er geen verschil bestaat tussen een papieren factuur en een e-factuur.

VerplichtHEADER_BREAK

leverancier Rijksoverheid

Daarnaast vervult de overheid een voortrekkersrol. In paragraaf 1.2.2 kon u al lezen dat leveranciers van de Rijksoverheid per 1 januari 2017 verplicht zijn om elektronische facturen aan te leveren. Deze verplichtstelling moet ondernemingen stimuleren om ook volledig over te stappen op e-factureren.

RichtlijnHEADER_BREAK

overheids­opdracht

verzenden van facturen

Op 15 april 2014 is de richtlijn 2014/55/EU, die betrekking heeft op elektronische facturering voor overheidsopdrachten, in werking getreden. Nederland heeft de regels uit de richtlijn verwerkt in de Aanbestedingswet. Per 18 april 2019 moeten de decentrale overheden in Nederland alle facturen voor opdrachten van gemeenten, provincies, waterschappen en andere zelfstandige bestuursorganen elektronisch afhandelen. Het verzenden van facturen valt niet onder deze Europese richtlijn. Daarnaast komt er vanuit Europa één norm voor elektronisch factureren (kernfactuur). Zie hierover uitgebreider hoofdstuk 7.