U bent hier

Onderneming & Administratie
Debiteurenbeheer en incasso6. Beleid tegen wanbetalers6.1 Wanbetaler aanspreken

6.1 Wanbetaler aanspreken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: oktober 2017

bang relatie te verstoren

Veel ondernemingen aarzelen om laat betalende klanten aan te pakken. Ondernemers zijn namelijk vaak bang om de relatie met de afnemer te verstoren. Dat is begrijpelijk, maar ook onzinnig. Als een afnemer een gemaakte afspraak niet nakomt waardoor uw onderneming schade lijdt, heeft u het volste recht om voor uw belang op te komen. De late betaling raakt uw onderneming immers direct in de portemonnee.

Herinnering

Uw onderneming kan de afnemer ‘gewoon’ aanspreken op het feit dat hij een betaalafspraak niet nakomt. Dit is geen motie van wantrouwen, maar gewoon een herinnering.

De afnemer kan namelijk een tijdelijk liquiditeitsprobleem hebben, wat hem nog geen wanbetaler maakt. Een enkel telefoontje kan dat al ophelderen.

Betalingstermijn

oorzaak ­achterhalen

Vaak wordt er erg makkelijk gedacht over de betalingstermijnen en vinden afnemers uw geduld de normaalste zaak van de wereld. Het is zaak om de oorzaak van de uitblijvende betaling te achterhalen. Door erbovenop te zitten, verkleint uw onderneming de speelruimte van de klant.

Is de klant eigenlijk wel een wanbetaler?

willens en wetens

overmacht

Een klant is een wanbetaler als hij bewust ofwel ‘willens en wetens’ later betaalt, bijvoorbeeld om rente te besparen op zijn eigen rekening. In de volgende gevallen is er geen sprake van opzet en dus van wanbetaling:

  • De factuur blijkt niet verzonden of is verkeerd geadresseerd en dus niet ontvangen.
  • De factuur is incorrect, bijvoorbeeld als gevolg van een verkeerd BTW-tarief.
  • Er loopt een klachtenprocedure, de klant wacht met betalen totdat de klacht is afgehandeld.
  • Er is sprake van een situatie van overmacht, zoals ziekte, een ongeval of brand.
  • De afnemer heeft onverwachte financiële tegenvallers, bijvoorbeeld bij betalingsonmacht of faillissement van zijn eigen klanten.
  • Er is aan de klant surseance van betaling verleend.