U bent hier

2.2 Alle voorwaarden

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: augustus 2021

aanvaarden

gebonden

Vormen de algemene voorwaarden op de juiste wijze onderdeel van het aanbod en zijn ze door de wederpartij aanvaard? Dan gelden de algemene voorwaarden en zijn ze van toepassing op de overeenkomst of transactie. Maar geldt dit dan ook meteen voor het hele pakket aan algemene voorwaarden? Of moet dit voor elke algemene voorwaarde apart bekeken worden? Gelukkig biedt het Burgerlijk Wetboek (BW) uitkomst. Artikel 6:232 BW stelt namelijk: ‘Een wederpartij is ook dan aan de algemene voorwaarden gebonden als bij het sluiten van de overeenkomst de gebruiker begreep of moest begrijpen dat zij de inhoud daarvan niet kende.’

2.2.1 Feiten en omstandigheden

expliciet

Uit de enigszins cryptische bepaling in het BW blijkt dat de wederpartij die de algemene voorwaarden heeft aanvaard (door bijvoorbeeld expliciet akkoord te gaan met de toepassing), ook gebonden is aan bedingen in de algemene voorwaarden die zij niet kende.

Als uit de ‘feiten en omstandigheden’ rond het sluiten van de overeenkomst blijkt dat de algemene voorwaarden zijn aanvaard, wordt in het algemeen aangenomen dat het geheel van voorwaarden is aanvaard.

Bedingen

nadelig

Als de wederpartij instemt met de geldigheid van algemene voorwaarden, zijn ook de bedingen van toepassing die zij niet kende. Dit geldt ook als u wist dat deze bedingen nadelig konden zijn voor de wederpartij. U hoeft hier dus niet nogmaals nadrukkelijk op te wijzen.

Ontvangt u algemene voorwaarden (uw onderneming is dus de wederpartij), ga dan nooit akkoord voordat u alles heeft gelezen. Als eenmaal vaststaat dat algemene voorwaarden van toepassing zijn, is dit zeer bepalend voor uw juridische positie en de bewijslast bij geschillen.

2.2.2 Toepasselijkheid

zware eisen

De wetgever stelt geen zware eisen aan de toepasselijkheid van het geheel van algemene voorwaarden. Als het gerechtvaardigd vertrouwen is gewekt dat de algemene voorwaarden geaccepteerd zijn, gelden ze allemaal. Deze snelle gebondenheid helpt het economisch verkeer. Maar dit betekent niet dat uw onderneming overal mee wegkomt.

Vernietigbaar

onredelijk

De wederpartij heeft altijd de wettelijke mogelijkheid om algemene voorwaarden te vernietigen als deze onredelijk bezwarend zijn of niet op de juiste wijze bekend zijn gemaakt.

Verwijzen naar algemene voorwaarden

Een handelsbedrijf had een partij door hem gekochte en doorverkochte biologische tarwe opgeslagen bij een opslagbedrijf. Deze tarwe was volgens het handelsbedrijf in de opslag besmet geraakt met een insectendodend middel. Hierdoor kon de tarwe niet meer verkocht worden als biologische tarwe, maar alleen als reguliere tarwe. Dit leidde tot een schadepost, want het handelsbedrijf kreeg nu van de klant minder uitbetaald dan oorspronkelijk afgesproken was. Volgens de handelaar was het opslagbedrijf aansprakelijk voor deze schade, maar deze onderneming beriep zich op haar algemene voorwaarden. Deze waren echter niet overhandigd. Volgens het opslagbedrijf waren hem algemene voorwaarden wél van toepassing omdat er in de factuur naar was verwezen.

Achteraf

De rechtbank oordeelde dat de algemene voorwaarden niet van toepassing waren. Het opslagbedrijf mocht de overeenkomst niet achteraf aanvullen met hem voorwaarden. Ook had het opslagbedrijf volgens de rechtbank onvoldoende onderbouwd dat het handelsbedrijf in de e-mailcorrespondentie had ingestemd met de algemene voorwaarden.

Rechtbank Rotterdam, 27 januari 2016, ECLI (verkort): 669