9.5 Einde op initiatief werknemer
recht op WW verspelen
Het kan ook de werknemer zijn die het dienstverband beëindigt, wat meestal gebeurt als hij een andere baan heeft gevonden. Anders zijn werknemers hier namelijk voorzichtig mee, omdat zij mogelijk hun recht op een WW-uitkering verspelen. Een werknemer heeft voor opzegging van de arbeidsovereenkomst geen ontslagvergunning nodig. Hij kan verder zowel mondeling als schriftelijk opzeggen, waarbij hij u geen reden hoeft te geven. Alleen als u hem daarom vraagt, moet hij schriftelijk opgeven waarom hij opzegt.
Termijn
een maand
De werknemer kan een tijdelijk contract dat een tussentijds opzegbeding bevat en een vast contract opzeggen, rekening houdend met een opzegtermijn van een maand. Het dienstverband eindigt altijd op de laatste dag van de maand waarin de opzegtermijn afloopt.
Bij collectieve arbeidsovereenkomst kan een kortere of langere opzegtermijn voor werknemers zijn afgesproken. De opzegtermijn voor werknemers mag maximaal zes maanden zijn. Bovendien moet voor uw onderneming dan het dubbele aan opzegtermijn gelden.
op staande voet
Ook werknemers kunnen de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken. Dat gebeurt meestal als zij denken recht te hebben op een ontslagvergoeding. Een werknemer kan verder ontslag op staande voet nemen, al komt dat weinig voor. Het moet dan gaan om een dusdanige situatie dat de werknemer geen dag langer bij de organisatie wil werken, bijvoorbeeld als collega’s hem bedreigen.