3.7 Vrijwillige verbetering
inkeerregeling
Een bijzondere vorm van contact met de Belastingdienst vloeit voort uit de inkeerregeling. Bij verzwegen vermogen of inkomsten in binnen- of buitenland riskeert u aanslagen met hoge boetes tot maximaal 300% en mogelijk strafrechtelijke vervolging. U kunt dit onder omstandigheden nog voorkomen door gebruik te maken van de inkeerregeling, waarbij u op eigen initiatief uw vermogen alsnog aangeeft.
Naheffing
naheffen
erfenis
Bij verzwegen buitenlands inkomen of vermogen kan de Belastingdienst over de laatste twaalf jaar naheffen. Bij verzwegen binnenlands inkomen of vermogen is dat vijf jaar. Voor een verzwegen erfenis geldt geen termijn en mag de fiscus altijd een aanslag erfbelasting opleggen.
3.7.1 Huidige inkeerregeling
box 3
De inkeerbepaling is in de loop der jaren enorm ingeperkt. Voor de meeste vermogenssoorten kan opbiechten niet meer boetevrij. Per 1 januari 2018 was de inkeerregeling al ingeperkt voor box 3-vermogen dat in het buitenland werd aangehouden. Zwartspaarders krijgen bij vrijwillige verbetering van aangiften die vóór 1 januari 2018 zijn gedaan of hadden moeten zijn gedaan geen boete over de meest recente jaren en over de overige jaren een lagere boete.
box 2
box 1
Sinds 2020 is de inkeerregeling niet meer van toepassing op box 3-vermogen dat in Nederland wordt aangehouden en voor inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2). Sinds 2020 is het inkeren zonder vervolging dus alleen nog mogelijk voor box 1-inkomen en alle andere aanslagbelastingen zoals de vennootschapbelasting, schenkbelasting en erfbelasting.
Voor de BTW is er sinds 1 januari 2012 al sprake van een verplichte inkeer. De belastingplichtige is verplicht om te suppleren. Het niet, niet tijdig of niet op de voorgeschreven wijze inkeren levert ook een beboetbaar feit op.
3.7.2 Werking van de regeling
boetematiging
Keert u tijdig in, dan krijgt u over de eerste twee jaren geen boete, voor oudere jaren geldt inkeer als een boetematigende omstandigheid. Door inkeer betaalt u alsnog belasting en belasting- of heffingsrente plus een mogelijke boete, in de vorm van een percentage van de verschuldigde belasting. Toch is inkeren nog altijd verstandig, omdat u dan zonder de kans op een vervolging uw fiscale malversaties kunt rechtzetten. Onjuiste aangiften uit eerdere jaren hoeven door het inkeren niet te worden verwerkt in aangiften van nieuwe jaren. Hierdoor doorbreekt u de ketting van het opstapelen van onjuistheden in uw aangiften.
Cryptomunten aangeven in aangifte
bitcoin
Steeds meer Nederlanders beschikken over cryptogeld, zoals bitcoin en ethereum. De houder moet de waarde van digitale valuta opgeven in box 3, onder ‘overige bezittingen’. Als iemand winst heeft behaald met de handel in cryptomunten, wil de Belastingdienst dat bij de aangifte inkomstenbelasting terugzien in box 1. Daarmee kan de heffing dus oplopen tot 49,5%. Het kan ook zijn dat uw bv voor haar diensten of leveringen wordt betaald in cryptovaluta. Dan moet u de cryptovaluta omrekenen naar euro’s, en dit bedrag tot uw omzet rekenen. Bij het omwisselen van de cryptovaluta kan uw bv winst maken. Dat komt tot uitdrukking in de winst-en-verliesrekening. Over de winst betaalt u dan vennootschapsbelasting.
Vrijwillig, volledig en duidelijk
vermoeden
Een verzoek tot inkeer moet volledig en duidelijk zijn. Vervolging blijft nog steeds mogelijk als u bijvoorbeeld niet uitdrukkelijk informatie verstrekt of als de informatie voor de Belastingdienst een zoekplaatje is. Een belangrijke voorwaarde voor de toepassing van de inkeerregeling is dat u niet wist of kon vermoeden dat de fiscus weet heeft of krijgt van verzwegen vermogen. Dit is dus anders als:
- de Belastingdienst u al vragen stelde over uw vermogen of inkomen;
- de fiscus al een onderzoek aankondigde waarbij vermogen of inkomen ontdekt kan worden (zie hoofdstuk 8);
- u al bericht ontving van een rechercheur van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst van de Belastingdienst (de FIOD) dat er een onderzoek tegen u loopt wegens (buitenlands) vermogen of inkomen (zie hoofdstuk 9).
3.7.3 Wie kunnen inkeren?
bestuurder
Alleen de belastingplichtige kan inkeren. Eventuele deelnemers aan het overtreden van fiscale wetgeving zoals feitelijk leidinggevende bestuurders van een frauderende rechtspersoon kunnen slechts in bijzondere omstandigheden meeprofiteren van een inkeer. Hierbij gaat het dan vooral om de personen die de inkeer hebben bevorderd. Het kan daarom van belang zijn om duidelijk vast te leggen wie is gestart met het inkeerproces. Daarnaast moet u ook vastleggen welke handelingen door wie zijn verricht om alsnog tot een juiste en volledige aangifte of informatieverstrekking te komen.