3.6 Rechtsvragen
Van een andere orde is een rechtsvraag. Een rechtsvraag is een individuele vraag over de uitleg van fiscale wetgeving, jurisprudentie of de uitvoering van fiscaal beleid;
- waarop geen eenduidig antwoord is te vinden; en
- waarbij het antwoord gevolgen kan hebben voor andere gevallen, de zogeheten precedentwerking.
Kennisgroep
individuele vraag
bindend
Als de inspecteur een individuele vraag als een rechtsvraag kwalificeert, speelt hij de vraag intern door naar een kennisgroep op het gebied van de rechtstoepassing. De kennisgroep formuleert een antwoord voor de inspecteur. Het standpunt geeft uitleg aan wet- en regelgeving in een specifiek geval en is bindend voor alle inspecteurs.
Vertrouwen
bezwaar-termijn
Het standpunt van een kennisgroep heeft dezelfde rechtskracht als een beleidsstandpunt. U kunt er dus vertrouwen aan ontlenen. Als het standpunt u gunstig uitkomt, kunt u er een beroep op doen, mogelijk zelfs met terugwerkende kracht. De bezwaartermijn van zes weken van de aanslag mag dan nog niet zijn verstreken (zie hoofdstuk 5). Maar als het voor u niet voordelig uitpakt, kunt u altijd een ander standpunt innemen. De kans is dan wel groot dat u de gang naar de rechter moet maken om uw gelijk te krijgen. De standpunten van de kennisgroepen waren tot voor kort niet openbaar maar daar is verandering in gekomen per 1 april 2023. U kunt al een flink aantal standpunten op de website van de Belastingdienst vinden. Wij schrijven hier ook regelmatig over op onze website.
De standpunten van de kennisgroepen staan op de site kennisgroepen.belastingdienst.nl. U kunt zich hier ook abonneren op een e-mailservice, zodat u een melding ontvangt als er een nieuw standpunt wordt gepubliceerd.
Beslissing
vaststellingsovereenkomst
De inspecteur blijft overigens verantwoordelijk voor de beantwoording van en het beslissen op de vraag van de belastingplichtige. Hij zal de feiten en omstandigheden moeten beoordelen en eventuele nadere vragen kunnen stellen. Uit de rechtsvraag kan vervolgens een standpunt voortvloeien, in de vorm van een vaststellingsovereenkomst (zie paragraaf 6.1), een toezegging of enige andere mededeling waaraan de inspecteur is gebonden ten opzichte van de vragensteller.