U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD7. Stramien voor assurance-opdrachten en controle7.3 Verschillen met de jaarrekeningcontrole

7.3 Verschillen met de jaarrekeningcontrole

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

kwalitatieve informatie

Een belangrijk verschil tussen financiële informatie en duurzaamheidsinformatie is dat duurzaamheidsinformatie bestaat uit een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve informatie. De controle van kwalitatieve informatie is voor veel accountants wellicht een nieuw vakgebied. In hoofdstuk 8 leest u hoe de controle van kwalitatieve informatie uitgevoerd wordt.

7.3.1 Redelijke versus beperkte mate van zekerheid

combinatie

Een ander belangrijk verschil is dat het mogelijk is (3810N.9) ‘om de assurance-opdracht uit te voeren met een combinatie van een beperkte mate van zekerheid over een deel van de duurzaamheidsverslaggeving en een redelijke mate van zekerheid over een ander deel van de duurzaamheidsverslaggeving, voor zover wet- en regelgeving dit toelaat. Daarbij dienen deze delen duidelijk identificeerbaar te zijn’.

Diepgang

assurance-rapport

Volgens de CSRD moet er een assurance-rapport met een beperkte mate van zekerheid verstrekt worden bij de duurzaamheidsinformatie die een onderneming op grond van de nieuwe wetgeving moet rapporteren. Bij jaarrekeningcontroles wordt een controleverklaring met een redelijke mate van zekerheid verstrekt. De mate van diepgang van deze assurance-opdrachten verschilt.

Verschillen

Onderstaand overzicht laat op hoofdlijnen een samenvatting zien van de belangrijkste verschillen tussen assurance-opdrachten tot het verstrekken van een redelijke mate van zekerheid en assurance-opdrachten tot het verstrekken van een beperkte mate van zekerheid.

Verschillen redelijke mate en beperkte mate van zekerheid
Beperkte mate van zekerheid: Redelijke mate van zekerheid:
Nadruk ligt op het inwinnen van inlichtingen en cijfer-
analyses Nadruk ligt op administratieve organisatie, interne beheersing (AO en IB) en detailcontroles op basis van externe bronnen
Opzet en bestaan van AO en IB-maatregelen Opzet, bestaan én werking van de AO en IB-maatregelen
Beperkte aandacht voor IT Passende aandacht voor IT (ITGC’s: data-analytics)
Inwinnen van inlichtingen Inwinnen van inlichtingen
Cijferanalyses gericht op trends, relaties en ratio’s Cijferanalyses gericht op het vinden van fouten en afwijkingen
Afstemmen en aansluiten van informatie met documenten, dit kunnen zowel interne als externe bronnen zijn Verificatie van informatie met documenten en andere primaire bronnen van assurance-informatie
Vaak geen tot zeer beperkte detailcontroles:

  • diverse methodes en werkzaamheden
  • beperkt aantal items bij deelwaarnemingen
  • Detailcontroles:

  • diverse methodes en werkzaamheden
  • standaard aantal items bij deelwaarnemingen
  • 7.3.2 Internationale controlestandaard in de maak

    In Nederland hebben we dus een controlestandaard voor het verrichten van een assurance-opdracht over duurzaamheidsverslaggeving. Internationaal is een dergelijke standaard nog niet beschikbaar en gebruikt men Standaard 3000A (voor KPI-assurance en volledige verslagen) en Standaard 3410 (voor emissieverslagen).

    ISSA 5000

    Op dit moment wordt er gewerkt aan een internationale standaard voor het controleren van duurzaamheidsverslaggeving: de International Standard on Sustainability Assurance (ISSA 5000). In de volgende paragraaf vindt u een korte toelichting over deze nieuwe internationale controlestandaard en de huidige status hiervan.