U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD7. Stramien voor assurance-opdrachten en controle7.1 Controlestandaarden over duurzaamheid

7.1 Controlestandaarden over duurzaamheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

3000-sectie

Bij het uitvoeren van assurance-opdrachten over duurzaamheidsinformatie worden er op dit moment vaak standaarden uit de ‘3000-sectie’ van de controlestandaarden toegepast. Dit zijn de overige assurance-opdrachten. In relatie tot duurzaamheidsinformatie gelden vaak de onderstaande vier controlestandaarden:

  • 3000A: Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie (attest-opdrachten);
  • 3000D: Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie (directe-opdrachten);
  • 3410: Assurance-opdrachten betreffende emissieverslagen;
  • 3810N: Assurance-opdrachten inzake duurzaamheidsverslaggeving.

7.1.1 Attest-opdracht

zekerheid

Bij een attest-opdracht stelt een andere partij dan de accountant (meestal de rapporterende onderneming zelf) een verantwoordingsrapportage op. De opsteller houdt hierbij rekening met de geldende criteria. De accountant toetst de verantwoordingsrapportage en geeft hier zekerheid bij af. Er wordt dan getoetst of de verantwoordingsrapportage ten opzichte van de geldende criteria vrij is van materiële afwijkingen.

7.1.2 Accountant stelt op

Bij een directe opdracht stelt de accountant de verantwoordingsrapportage zelf op. De accountant houdt bij het opstellen hiervan zelf rekening met de criteria. Welke criteria relevant zijn, valt vaak onder de professionele oordeelsvorming van de accountant. De verantwoordingsrapportage is voor de klant (de rapporterende onderneming). De klant geeft de verantwoordingsrapportage in dergelijke gevallen normaliter niet af aan een externe partij.