U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD7. Stramien voor assurance-opdrachten en controle7.4 Internationale Standaard voor duurzaamheid

7.4 Internationale Standaard voor duurzaamheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

concept

In het najaar van 2023 is een eerste concept van de International Standard on Sustainability Assurance (ISSA 5000) ter consultatie voorgelegd. Tot 1 december 2023 was men in de gelegenheid om feedback te geven op de conceptstandaard via de website van de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB). Dit zal naar verwachting later leiden tot een aangepaste versie van de standaard.

Inhoud

Hieronder volgen een aantal elementen uit de conceptstandaard ISSA 5000, al komt de voorgestelde standaard in grote lijnen overeen met de elementen die in de Nederlandse 3810N worden behandeld. Let wel deze informatie is nog niet definitief en daarmee aan verandering onderhevig.

Elementen

raamwerk

De conceptstandaard ISSA 5000 kan toegepast worden op:

  • informatie gerelateerd aan duurzaamheidsonderwerpen en aspecten van deze onderwerpen;
  • informatie die is opgesteld volgens een duurzaamheidsrapportageraamwerk, standaard of andere geschikte criteria;
  • alle duurzaamheidsinformatie ongeacht het mechanisme voor het rapporteren van deze informatie;
  • opdrachten met een beperkte en redelijke mate van zekerheid.

Principle based

De conceptstandaard is een zogenoemde ‘principle-based’ standaard. Dat betekent dat het gericht is op principes en uitkomsten en veel minder op het doorlopen van bepaalde stappen en procedures. U zou dan ook kunnen zeggen dat het geen afvinklijstje is van wat de accountant moet doen. Dit is gedaan om de assurance-verstrekker (de accountant in veel gevallen) in de gelegenheid te stellen zo goed mogelijk professionele oordeelsvorming toe te passen bij het plannen en uitvoeren van de assurance-opdracht.

Duurzaamheidsinformatie is vaak heel specifiek voor een bepaalde onderneming of sector. Dit maakt dus ook dat de accountant zijn assurance-werkzaamheden moet toespitsen op die specifieke situaties.