U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD7. Stramien voor assurance-opdrachten en controle7.2 Wanneer welke standaard toepassen?

7.2 Wanneer welke standaard toepassen?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

indicatoren

Standaard 3810N

Op het moment dat er bij enkele indicatoren van een duurzaamheidsverslag assurance wordt verstrekt, past de accountant controlestandaard 3000A toe. Wordt er assurance verstrekt bij het gehele duurzaamheidsverslag, dan gebruikt de accountant Standaard 3810N. Standaard 3410 wordt gebruikt bij assurance-opdrachten bij verslagen die enkel over emissies gaan. Standaard 3810N wordt straks de standaard die accountants in Nederland zullen gebruiken bij de eerste CSRD-controles. Deze standaard wordt in de volgende paragraaf verder toegelicht.

7.2.1 Controlestandaard 3810N

In Standaard 3810N is het toepassingsgebied van deze standaard opgenomen. Daarbij is aangegeven dat het gaat om assurance-opdrachten over duurzaamheidsverslaggeving. In 3810N.3 staat dat: ‘Van de accountant is vereist om te voldoen aan Standaard 3000A en bij het uitvoeren van een assurance-opdracht te rapporteren over duurzaamheidsverslaggeving. Deze Standaard vult Standaard 3000A aan, maar is geen vervanging daarvan en zet uiteen hoe Standaard 3000A toegepast moet worden op een assurance-opdracht om te rapporteren over duurzaamheidsverslaggeving.’

Artikel 4

In artikel 4 van de standaard is te lezen dat Standaard 3810N niet van toepassing is op assurance-werkzaamheden ten aanzien van emissieverslagen én assurance-werkzaamheden over assurance-objecten waarvan de reikwijdte slechts bestaat uit één of meerdere indicatoren.

Artikel 5

In artikel 5 van de standaard zijn ook een aantal termen opgenomen als voorbeelden van verantwoordingen die tot doel hebben verantwoording af te leggen over de prestaties van de onderneming als het gaat om duurzaamheid. Termen die daarbij genoemd worden zijn:

  • (corporate) sustainability reporting;
  • niet-financiële verslaggeving;
  • geïntegreerde verslaggeving of integrated reporting;
  • langetermijn- of meervoudige waardecreatie;
  • Environmental (milieu), Social (samenleving) en Governance (goed bestuur) ESG:
  • impactmeting;
  • maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO);
  • Corporate Social Responsibility (CSR).

7.2.2 Doelstellingen en overzicht

conclusie

communiceren

Bij het uitvoeren van een assurance-opdracht zijn de doelstellingen van de accountant 3810N.12:

  • het verkrijgen van een redelijke of beperkte mate van zekerheid of de duurzaamheidsverslaggeving geen afwijkingen van materieel belang bevat;
  • het tot uitdrukking brengen van een conclusie met betrekking tot de uitkomst van de meting of evaluatie of de duurzaamheidsverslaggeving is opgesteld in overeenstemming met de criteria en een getrouwe weergave is van het beleid, de bedrijfsvoering, de gebeurtenissen, en de prestaties van een entiteit over de verslagperiode in een schriftelijk rapport. Het rapport bevat een conclusie met een redelijke of beperkte mate van zekerheid en tevens de basis voor deze conclusie; en
  • het verder communiceren zoals door deze Standaard en Standaard 3000A wordt vereist.

Onderdelen

rand-
voorwaarden

Als we een overzicht maken van de onderdelen in Standaard 3810N, dan valt direct op dat het een heel uitgebreide standaard is. De onderdelen die erin terugkomen zijn onder andere:

  • randvoorwaarden voor de assurance-opdracht;
  • materialiteit;
  • van toepassing zijnde criteria;
  • het overwegen van risico’s als gevolg van fraude, cijferanalyses, assurance-rapport;
  • werkzaamheden met betrekking tot schattingen.

Apart

Voor veel van deze onderwerpen is een aparte standaard beschikbaar in de sectie 100-999 ‘Opdrachten tot controle van historische financiële informatie van de controlestandaarden’. Deze standaarden zijn niet in het geheel overgenomen. Relevante aspecten voor assurance-opdrachten over duurzaamheidsverslaggeving zijn opgenomen in deze standaard (zie hoofdstuk 8).