U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD5. Stakeholders identificeren en met hen interacteren 5.4 De documentatie van de stakeholdersinteractie

5.4 De documentatie van de stakeholdersinteractie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

transparant

bedrijfsmodel

bestuur

In de documentatie van stakeholderinteractie is het van belang dat een onderneming transparant is over hoe zij rekening houdt met de belangen en standpunten van haar stakeholders in de strategie en het bedrijfsmodel van de onderneming. De ESRS maakt geen onderscheid tussen de verschillende soorten stakeholders en daarom moet u de volgende informatie samengevat opnemen:

  • De stakeholders van de onderneming, of er betrokkenheid plaatsvindt en voor welke categorieën stakeholders, hoe deze georganiseerd is, het doel ervan en hoe de onderneming rekening houdt met de resultaten ervan.
  • Het inzicht in de belangen en standpunten van stakeholders in relatie tot de strategie en het bedrijfsmodel.
  • Indien van toepassing: hoe de onderneming haar strategie en bedrijfsmodel heeft gewijzigd of verwacht te wijzigen om tegemoet te komen aan de belangen en standpunten van haar stakeholders, met inbegrip van eventuele verdere stappen die worden gepland en binnen welk tijdschema, en of deze stappen waarschijnlijk de relatie met en standpunten van stakeholders zullen wijzigen.
  • Of en hoe de bestuurlijke, leidinggevende en toezichthoudende organen worden geïnformeerd over de standpunten en belangen van betrokken stakeholders met betrekking tot de duurzaamheidsgerelateerde effecten.

Ten slotte moet u het beleid toelichten dat is opgesteld om een materiële duurzaamheidskwestie te beheersen. De toelichting moet een beschrijving bevatten van de afweging die is gemaakt met de belangen van de belangrijkste stakeholders bij het bepalen van het beleid, en of en hoe de onderneming het beleid beschikbaar stelt aan getroffen stakeholders en stakeholders die het moeten helpen implementeren.