U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD5. Stakeholders identificeren en met hen interacteren 5.1 De definitie van stakeholders

5.1 De definitie van stakeholders

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

belangen

Stakeholders zijn individuen of groepen mensen die belangen hebben die (kunnen) worden beïnvloed door de activiteiten van een onderneming.

Belang

Een gebruikelijke definitie is het hebben van een belang of ‘stake’ – iets van waarde voor een individu of groep – dat kan worden beïnvloed door de activiteiten van een onderneming. De ESRS onderkennen twee groepen: getroffen stakeholders en gebruikers van de duurzaamheidsinformatie.

5.1.1 Getroffen stakeholders

due diligence

Een band met de getroffen stakeholders staat centraal in het due diligence-proces en de materialiteitsbeoordeling van de onderneming, zoals besproken in hoofdstuk 4. De getroffen stakeholders zijn, zoals de definitie aangeeft, de directe en indirecte zakelijke relaties uit de waardeketenanalyse die (direct of indirect) impact ondervinden van de activiteiten van de onderneming.

5.1.2 Gebruikers van de duurzaamheidsinformatie

primaire 
gebruikers

zakenpartners

De gebruikers van de duurzaamheidsinformatie zijn volgens de ESRS primaire gebruikers van algemene financiële rapportage en dat zijn:

  • bestaande en potentiële investeerders;
  • kredietverstrekkers en andere crediteuren, waaronder vermogensbeheerders;
  • kredietinstellingen en verzekeringsondernemingen;
  • andere gebruikers, waaronder:
    • de zakenpartners van de onderneming,
    • vakbonden en sociale partners,
    • de brede maatschappij en niet-gouvernementele organisaties (NGO’s), overheden, analisten en academici.

Stakeholdersgroep

De term ‘gebruikers van de duurzaamheidsrapportage’ wordt met name gebruikt bij het toelichten van materiële (relevante) informatie. In dit kader gaat het ook om de getroffen stakeholders die onderdeel kunnen zijn van deze groep. Zij kunnen immers ook gebruikers zijn. Afhankelijk van de onderneming kunnen alle gebruikers van de duurzaamheidsrapportage toegevoegd worden aan de totale lijst, in aanvulling op (getroffen) stakeholders. Maar alleen als dit nodig is voor de leesbaarheid van het duurzaamheidsverslag of de toelichtingen van de materiële thema’s.