U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD5. Stakeholders identificeren en met hen interacteren 5.3 De interactie met stakeholders

5.3 De interactie met stakeholders

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

DMA

feedback

Stakeholders spelen een belangrijke rol in de dubbele materialiteitsanalyse (DMA), aangezien zij kunnen bijdragen aan de identificatie van de materiële impacts, risico en kansen van de onderneming (zie hoofdstuk 4). De ESRS schrijven echter niet voor in welke vorm ondernemingen moeten interacteren met hun stakeholders. Voor input of feedback met betrekking tot de materiële gevolgen, risico’s en kansen van uw onderneming kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met getroffen stakeholders of hun vertegenwoordigers (zoals werknemers of vakbonden) samen met gebruikers van de duurzaamheidsrapportage en andere experts. Daartoe kunt u interviews en enquêtes houden onder de stakeholders van uw onderneming of gebruikmaken van bestaande overlegstructuren met of uitingen van deze stakeholders.

5.3.1 Interviews en enquêtes

ervaringen

Traditionele enquêtes onder stakeholders, met name die waarin stakeholders wordt gevraagd prioriteit te geven aan impacts en risico’s, worden ontmoedigd in het kader van de DMA. In plaats daarvan moet de betrokkenheid gericht en specifiek zijn, waarbij u de betrokken stakeholders vraagt naar hun directe ervaringen en percepties, zonder hun prioriteringstaken op te leggen. En hoewel de ESRS de betrokkenheid van stakeholders niet verplichten, wordt van ondernemingen die beweren due diligence uit te voeren verwacht dat ze stakeholders actief bij het proces betrekken. Echter, de betrokkenheid van stakeholders houdt hier niet op.

5.3.2 Informeren over impact stakeholders

beleid

De CSRD vereist dat ondernemingen bekendmaken hoe zij transparant zijn over de impact van stakeholders, de strategie en het bedrijfsmodel, evenals het beleid en de acties ervan. De rol van stakeholders staat dan ook centraal in de CSRD-rapportage. Het betrekken van stakeholders is meer dan een procedurele stap; het is een strategisch initiatief dat de DMA verrijkt met diverse perspectieven en inzichten. Effectieve betrokkenheidsstrategieën, die zowel kwalitatieve interviews als kwantitatieve enquêtes omvatten, zijn van belang voor het vastleggen van een breed scala aan standpunten.