U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD4. De dubbele materialiteitsanalyse als bouwsteen4.4 Documentatie voor accountantscontrole

4.4 Documentatie voor accountantscontrole

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

detaillering

Een belangrijk element waar u bij het documenteren van het DMA-proces rekening mee moet houden voordat de procestappen van de DMA worden beoordeeld is:

  • het vaststellen van het toepassingsgebied;
  • het bepalen van de mate van granulariteit (de mate van detaillering) van de uitgevoerde beoordeling.

4.4.1 Beoordeel de reikwijdte en granulariteit

waardeketen

De rapporterende onderneming documenteert welke (dochter)entiteiten van de groep (indien relevant) zijn meegenomen in de analyse. Maar ook het in kaart brengen en goed begrijpen van de hele waardeketen is nodig voor de start van een DMA (zie hoofdstuk 6), aangezien duurzaamheidskwesties over de hele waardeketen moeten worden beoordeeld.

4.4.2 Beoordeel het materialiteitsproces

Alle stappen in het proces van de materialiteitsbepaling moet u goed documenteren. Het is van belang om gemaakte keuzes vast te leggen. Daarbij moet u bijvoorbeeld aangeven op grond waarvan een bepaalde score wordt toegekend.

Vastleggen

Vastleggen is niet alleen voor de accountant relevant, maar ook voor de onderneming zelf. Mocht er in de toekomst een wijziging van de DMA nodig zijn, dan zijn destijds gemaakte keuzes en waarom deze zijn gemaakt snel terug te vinden. Eventuele aanpassingen zijn dan gemakkelijker te maken.