U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD4. De dubbele materialiteitsanalyse als bouwsteen4.3 Rapporteren over dubbele materialiteitsanalyse

4.3 Rapporteren over dubbele materialiteitsanalyse

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

accountant

In de CSRD-rapportage beschrijft u tot in detail het proces van het vaststellen van de dubbele materialiteit, inclusief de belangrijkste afwegingen en aannames die hierbij gemaakt worden. Deze beschrijving kan de accountant vervolgens gebruiken als onderliggend assurance-bewijs bij het verkrijgen van zekerheid over de rapportage.

Om dit mogelijk te maken is het van belang om het hele proces te documenteren om de totstandkoming van de dubbele materialiteit toe te lichten.

4.3.1 Visualiseren van de dubbele materialiteit

evaluatie

De laatste stap in het DMA-proces is een strategische beoordeling van de resultaten van de analyse en de scores. Dit vereist een evaluatie van de geïdentificeerde impacts, risico’s en kansen. Een belangrijk aspect van deze fase is het opstellen van een materialiteitsmatrix, een visueel hulpmiddel dat helpt bij de communicatie van DMA-uitkomsten naar stakeholders en gebruikers van de rapportage. Overigens is de vorm van deze visualisatie nog niet benoemd in de ESRS.

Een ander model is ook mogelijk, zolang dit de transparantie en verantwoordingsplicht in het rapportageproces vergroot.

4.3.2 Perfectie is de vijand van goed

gemiddelden

documenteren

Het proces van het uitvoeren van een DMA is complex en vereist een aanzienlijke hoeveelheid beoordelingsvermogen. Het doel is niet om de exacte cijfers te berekenen voor impacts, risico’s en kansen, maar om een duidelijk begrip te krijgen van de schaal, reikwijdte en onomkeerbaarheid ervan. Dit betekent dat het vertrouwen op sectorgemiddelden of proxy’s een haalbare benadering kan zijn als directe gegevens niet beschikbaar zijn. Toch blijven directe metingen wel waardevol. In plaats van te streven naar absolute precisie, ligt de focus op het verkrijgen en goed documenteren van deze inzichten.