U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD4. De dubbele materialiteitsanalyse als bouwsteen4.1 Een nieuw begrip: dubbele materialiteit

4.1 Een nieuw begrip: dubbele materialiteit

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

Het concept van dubbele materialiteit bepaalt welke verslaggevingsstandaarden, toelichtingen en datapunten in de duurzaamheidsverslaggeving van een onderneming moeten terugkomen en welke niet. De CSRD vereist dat ondernemingen rapporteren over duurzaamheidsinformatie op basis van de impact van hun activiteiten op mensen en het milieu, evenals hoe duurzaamheidskwesties de onderneming zelf beïnvloeden. Daarom omvat de dubbele materialiteit twee verschillende dimensies, namelijk impactmaterialiteit en financiële materialiteit. Een dubbele materialiteitsanalyse is een kunst, geen wetenschap.

4.1.1 Impactmaterialiteit: impact en due diligence

doorlopend proces

Ondernemingen hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun activiteiten geen negatieve impact hebben op mens en milieu. Dit is waar sustainability due diligence over gaat. Het is een doorlopend proces waarbij ondernemingen daadwerkelijke en potentiële negatieve gevolgen van hun activiteiten in kaart brengen en proberen te voorkomen of op te lossen. Dit geldt niet alleen voor hun eigen activiteiten, maar ook voor de activiteiten van hun partners en leveranciers. Het proces van due diligence kan leiden tot veranderingen in de strategie, het businessmodel, de activiteiten en de zakelijke relaties van een onderneming.

Internationale regels, zoals de UN Guiding Principles on Business and Human Rights en de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen, beschrijven dit proces en dringen er bij ondernemingen op aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact op de wereld.

Impactmaterialiteitsanalyse

waardeketen

Het due diligenceproces is onderdeel van de impactmaterialiteitsanalyse. Een duurzaamheidskwestie is materieel vanuit een impactperspectief als het betrekking heeft op de materiële werkelijke of potentiële, positieve of negatieve gevolgen van de onderneming op mensen of het milieu. Deze impact kan worden veroorzaakt door de onderneming zelf of door andere ondernemingen waarmee zij samenwerkt in de waardeketen (zie ook hoofdstuk 6). Het gaat niet alleen om wat de onderneming zelf doet, maar ook om de gevolgen van wat zij doet voor anderen.

4.1.2 Financiële materialiteit betreft risico’s en kansen

Een duurzaamheidskwestie is vanuit financieel oogpunt materieel als deze materiële financiële gevolgen voor de onderneming veroorzaakt of kan veroorzaken. Dit is het geval als deze risico’s of kansen genereert of kan genereren die (waarschijnlijk) een materiële invloed hebben op:

  • de kasstromen;
  • de ontwikkeling;
  • de financiële prestaties (zoals omzet en resultaat voor belastingen);
  • de positie;
  • de kapitaalkosten;
  • de toegang tot financiering van de onderneming.

4.1.3 Onderwerpen, (sub)kwesties en datapunten

Impact en financiële materialiteit hangen met elkaar samen, aangezien een duurzaamheidsimpact ook financieel materieel kan zijn of financieel materieel kan worden. Duurzaamheidskwesties die materieel zijn vanuit een impactperspectief of vanuit een financieel perspectief, of die beide zijn, worden beschouwd als materiële onderwerpen waarover ondernemingen in de CSRD moeten rapporteren.

ESRS

gedetailleerd

indicator

Dat betekent dat als een duurzaamheidsonderwerp als materieel wordt beschouwd, het bedrijf volgens de onderwerpstandaard uit ESRS die verband houdt met dit specifieke onderwerp moet rapporteren (zie hoofdstuk 3). Dat wil echter niet zeggen dat het bedrijf aan alle toelichtingsvereisten en datapunten uit de themastandaard moet voldoen. De ESRS maakt een meer gedetailleerde uitsplitsing binnen de toelichtingsvereisten en datapunten mogelijk op basis van materialiteit. Dit houdt in dat als een bepaalde indicator of een bepaald meetpunt binnen een ESRS als niet materieel wordt gezien, u dit kunt weglaten voor de CSRD-rapportage. Voor meer kwalitatieve informatie, zoals beleid en actieplannen, maakt de ESRS het mogelijk om te bepalen welke toelichtingsvereisten als materieel kunnen worden beschouwd.

Ondernemingen moeten ook aanvullende entiteitsspecifieke toelichtingen ontwikkelen en rapporteren als de materiële duurzaamheidskwestie niet of onvoldoende gedetailleerd wordt behandeld in de ESRS.

Duurzaamheidsthema’s

instrument

Bij het uitvoeren van de materialiteitsanalyse houdt u rekening met de lijst van duurzaamheidsthema’s die in de thematische ESRS worden behandeld. Deze omvat de hoofdthema’s, maar ook de subthema’s. Het gebruik van deze lijst kan het proces van het bepalen van materiële thema’s niet vervangen. Deze lijst is een instrument om u te helpen bij de materialiteitsanalyse. ESRS 1 definieert een lijst van duurzaamheidsthema’s en subonderwerpen om dit proces te faciliteren.

De lijst met duurzaamheidsthema’s is niet uitputtend. U moet voor uw onderneming alle duurzaamheidsthema’s opnemen die van toepassing kunnen zijn, ongeacht of deze onderwerpen zijn opgenomen in de ESRS.

Analyseren

IRO

zakenpartners

Een duurzaamheidsonderwerp wordt in de CSRD beschreven als een impact, risico of kans (ook wel IRO, dat staat voor Impact, Risk & Opportunity in de ESRS). .

  • Impact is een ESG-kwestie die verband houdt met de activiteiten van de onderneming. Er wordt hierbij gekeken of haar keten positieve en negatieve impact kan hebben op het milieu of de maatschappij. Deze term verwijst naar zowel daadwerkelijke als potentiële toekomstige impacts.
  • Financiële risico’s of kansen zijn ESG-gebeurtenissen of omstandigheden die, als deze zich voordoen, een (potentieel) materieel positief of negatief effect kunnen hebben op het bedrijfsmodel, de strategie van de onderneming, het vermogen van het bedrijf om haar doelen te bereiken en uiteindelijk waarde te creëren. Financiële kansen en risico’s kunnen beslissingen over duurzaamheidskwesties van een onderneming en haar zakenpartners beïnvloeden. Net als elke andere kans of elk ander risico, worden deze gemeten als een combinatie van de omvang van het effect en de waarschijnlijkheid van optreden.