U bent hier

9.1 Belang van de RI&E

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2022

Arbowet

Welke onderdelen de RI&E moet bevatten, vindt u in artikel 5 van de Arbowet. Een RI&E bestaat uit:

  • een risico-inventarisatie;
  • een risico-evaluatie;
  • een plan van aanpak.

In de RI&E staat hoe werknemers de bedrijfsarts of arbodienst kunnen bereiken. Verder schrijft de Arbowet voor dat de RI&E door één van de vier gecertificeerde kerndeskundigen wordt getoetst: de bedrijfsarts, de arbeidshygiënist, de veiligheidskundige of de arbeids- en organisatiedeskundige.

Toetsingsvrijstelling

branche-RI&E

Telt uw organisatie minder dan 25 werknemers, dan kunt u een toetsingsvrijstelling krijgen als u een erkend branche-instrument (de zogeheten branche-RI&E) gebruikt bij het opstellen van de RI&E. Werkgevers die voor minder dan veertig uur per week werknemers in dienst hebben, hoeven de RI&E helemaal niet te laten toetsen.

SZW richt zich op naleving RI&E-verplichting

ziek

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) startte in 2020 met het meerjarenplan ‘Verbetering naleving RI&E 2020 - 2023’. Het doel is om organisaties te informeren over de wettelijke RI&E-plicht en ervoor te zorgen dat zij een RI&E gaan opstellen.

Veel werknemers worden ziek van werk. In 2018 hadden ruim 800.000 mensen een ziekte die is ontstaan door werk. Bovendien verzuimden er in dat jaar 109.000 werknemers vanwege een arbeidsongeval. De RI&E is het startpunt voor gezond en veilig werken en daarom moet elke organisatie over een actuele RI&E beschikken.

9.1.1 Risico-inventarisatie en -evaluatie

gemiddelde werknemer

De basis van de RI&E is het inventariseren en evalueren van de risico’s die medewerkers lopen. Hierbij gaat u in principe uit van de risico’s die de gemiddelde werknemer loopt. Werknemers die meer risico’s lopen dan gemiddeld, zoals jongeren en zwangeren, geeft u in de RI&E extra aandacht.

9.1.2 Plan van aanpak

Artikel 5.3 van de Arbowet verplicht uw werkgever om een plan van aanpak bij de RI&E op te stellen. Het plan van aanpak is een vast onderdeel van de RI&E. Er staat in hoe u de risico’s wegneemt of vermindert. In het plan van aanpak moet staan wie wanneer welke maatregelen uitvoert.