U bent hier

2.3 Bedrijfshulpverlening

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2022

opleiding

evacueren

Elke organisatie moet bedrijfshulpverlening (bhv) inrichten. Deze verplichting is vastgelegd in artikel 15 van de Arbowet. In de wet is niet vastgelegd welke opleiding een bhv’er moet volgen. Wel moet hij voldoende kennis van zaken hebben om zijn drie hoofdtaken te kunnen uitvoeren:

  • hulp verlenen als zich ongevallen voordoen;
  • brand bestrijden en de gevolgen van ongevallen beperken;
  • alarm slaan in noodsituaties en alle aanwezigen in het bedrijfspand evacueren.

De toolbox ‘Stapsgewijs naar een solide bhv-organisatie’ helpt u uw bedrijfshulpverlening nóg beter te maken. Het bevat bijvoorbeeld een uitleg over het maken van een bhv-plan. U vindt de toolbox op rendement.nl/arbodossier.

vergoeding

Elke werknemer kan de functie van bhv’er vervullen naast zijn gebruikelijke werkzaamheden. Wijs uw werkgever erop dat het verstandig is om de bhv’ers jaarlijks een herhalingscursus te laten volgen. Telt uw organisatie onvoldoende bhv’ers en melden werknemers zich – ondanks uw enthousiaste voorlichting – niet aan? U kunt met uw werkgever overleggen over een jaarlijkse vergoeding voor bhv’ers. Dat kan nét het zetje zijn dat werknemers nodig hebben.

Wat is voldoende?

adviseren

thuiswerken

De wet schrijft niet voor hoeveel bhv’ers uw organisatie moet aanwijzen. Als arboprofessional kunt u uw werkgever hierover adviseren door te kijken naar de plekken in de organisatie waar de grootste risico’s spelen. Daarnaast kunt u rekening houden met een aantal andere zaken.

  • Stel bhv’ers aan op verschillende afdelingen. Zo staat er in geval van nood altijd iemand paraat om hulp te verlenen of de afdeling te evacueren.
  • Houd rekening met vakantie, verlof, verzuim en thuiswerken. Eén bhv’er aanstellen is niet voldoende. Deze bedrijfshulpverlener neemt af en toe vrij, kan met verlof gaan, ziek worden of (incidenteel of regelmatig) thuiswerken. Zorg daarom altijd voor achtervang en laat leidinggevenden bij het accorderen van vakantieaanvragen rekening houden met de aanwezigheid van andere bhv’ers.
  • Tot 2007 verplichtte de Arbowet om één bhv’er aan te stellen per 50 werknemers. Deze verplichting is vervallen, maar u kunt dit nog wel als richtlijn aanhouden.