1.3 RI&E-verplichting
maatregelen
Uw werkgever is verplicht om een RI&E op te stellen. Hierin staan alle arbeidsrisico’s die werknemers lopen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden en de maatregelen die uw organisatie neemt om die risico’s weg te nemen of – als dat niet mogelijk is – te beperken.
De RI&E moet op orde en actueel zijn en uw werkgever moet deze in de praktijk brengen. De kans is groot dat een inspecteur bij een controle de RI&E als uitgangspunt neemt (zie hoofdstuk 9).
Risico’s in de RI&E
gehoorschade
werkstress
Voorbeelden van arbeidsrisico’s in de RI&E zijn:
- Geluidsoverlast. Kan lawaai leiden tot gehoorschade of gevaarlijke situaties als collega’s elkaar niet verstaan?
- Gevaarlijke stoffen. Om welke stoffen gaat het exact en wat zijn risico’s van blootstelling?
- Beeldschermwerk. Welke gezondheidseffecten kan beeldschermwerk hebben? Is er een risico op klachten aan nek en schouders (KANS)?
- Werkstress. Zijn er factoren die werkstress kunnen veroorzaken, zoals de bedrijfscultuur, werkdruk of pesten?
- Arbeidsrisico’s uit het verleden. Wat was de oorzaak van eventuele arbeidsongevallen of gevallen van beroepsziekten? Hoe groot is de kans op herhaling en hoe kunt u dit voorkomen?
1.3.1 Onderdelen van de RI&E
arbeidsrisico’s
NEN-normen
beoordelen
Een RI&E bestaat uit een aantal onderdelen:
Toetsing van de RI&E
branche-RI&E
Een gecertificeerde arbodeskundige of arbodienst moet de RI&E en het plan van aanpak toetsen. Dit is niet nodig als alle werknemers samen maximaal 40 uur werken. Gebruikt u bij het opstellen van uw RI&E een erkend RI&E-instrument of een branche-RI&E en telt uw organisatie maximaal 25 werknemers? Ook dan is toetsing niet verplicht, want een branche-RI&E is namelijk al getoetst. U vindt de getoetste branche-RI&E’s op rie.nl. Ze zijn te herkennen aan een groen vinkje.
1.3.2 Uitgangspunt voor controle
controle
U kunt erop rekenen dat een inspecteur naar de RI&E vraagt en deze als uitgangspunt voor de controle neemt. Is er geen RI&E, dan krijgt uw werkgever in eerste instantie een waarschuwing. Het is dan uiteraard wel belangrijk dat uw werkgever na die waarschuwing ervoor zorgt dat er alsnog een RI&E komt.
Inzagerecht
Werknemers hebben het recht op inzage in de RI&E. De inspecteur kijkt bij een controle daarom ook of alle werknemers in uw organisatie de RI&E kunnen inzien. Is dit niet het geval, dan is het boetenormbedrag € 90.
Houd de RI&E up-to-date
actualisatie
Uw RI&E moet up-to-date zijn en blijven. De Arbowet stelt dat actualisatie nodig is bij veranderde werkomstandigheden, zoals een verhuizing of nieuwe werkwijzen. De Arbowet noemt ook innovaties in de wetenschap (zoals nieuwe oplossingen op technologisch of ergonomisch gebied) als een reden om uw RI&E onder de loep te nemen. De inspecteur gaat na of er sprake is van veranderde werkomstandigheden of innovaties in de wetenschap en controleert uw RI&E op aanpassingen.