U bent hier

7.3 Het teamproces

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: november 2019

alle fases 
doorlopen

In een tijdelijk team is er een afgebakend begin en een vastgesteld eindpunt. Dit betekent dat uw team alle fases van ontwikkeling kan doorlopen, maar dat de formingfase en de adjourningfase vast staan. Dat is een bijzonder gegeven, aangezien dat bij bestaande teams niet (altijd) het geval is.

De planning begint ergens en stopt ergens. Deze duidelijkheid geeft u als teamleider de mogelijkheid heel direct invloed uit te oefenen. Op twee momenten zijn die het sterkst: het begin en het eind.

7.3.1 De aftrap

kick-off

instructie

Voor het ontwikkelproces van een team is het belangrijk om alle leden tegelijk te laten starten. Zo weten de leden dat zij vanaf dat moment onderdeel van een team zijn. Start met een kick-off, waarin zowel het zakelijke gedeelte als het persoonlijke stuk aan bod komen. Zoals u in de vorige hoofdstukken heeft kunnen lezen, heeft het team behoefte aan sturing en aan duidelijkheid. U leidt deze bijeenkomst zelf en geeft veel uitleg en instructie. Meer hierover leest u ook in hoofdstuk 2.

7.3.2 Afsluiting

bijeenkomst

Zoals een helder begin belangrijk is voor het goed op gang komen van de formingfase, is ook een helder afsluitingsmoment van belang voor een team om de adjourningfase goed door te komen. Ook hier geldt weer dat dit een zakelijk én persoonlijk doel dient. Ook hiervoor is het aan te raden om een bijeenkomst te plannen. In deze bijeenkomst kijkt u terug op doelen en resultaten, het proces van samenwerken en trekt u conclusies over de bereikte doelen. Vervolgens sluit u ook deze bijeenkomst af met een informeel moment, zoals een gezamenlijke borrel of diner.

Geen ruimte voor discussie bij afsluiting

evaluatie

Tijdens een afsluitende bijeenkomst is het niet de bedoeling discussies over te doen. Er is tenslotte geen mogelijkheid meer om te verbeteren of bij te sturen. Kritiekpunten neemt u mee in de evaluatie met het oogpunt ervan te leren voor de toekomst.

Mislukt

Zorg ervoor dat er een goede verhouding zit tussen leer- en applauspunten. Het is fijn als teamleden na de afsluiting niet het gevoel hebben dat het project is mislukt. Het is belangrijk dat u evaluatiepunten uitgebalanceerd terugkoppelt aan het team, zodat de leden een goed overzicht hebben van ontwikkelpunten en succespunten.