U bent hier

1.2 Factoren die een team succesvol maken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: november 2019

geluk

Teams zijn dus soms succesvol en soms niet. Soms zijn dezelfde teams in het ene geval succesvol en in het andere juist niet. En soms zelfs zijn er mensen die in het ene team succesvol zijn, maar in een ander team niets voor elkaar krijgen. Het lijkt alsof er geen enkele regelmaat of logica in samenwerken in teams zit, alsof het succes van een team uit de lucht komt vallen en u geluk moet hebben tot het goede team te behoren.

opdracht

Toch is er veel bekend over de factoren die bepalend zijn voor het succes van een team en waarom. Die factoren komen verderop in dit dossier uitgebreider aan bod. Hieronder vindt u een beknopte weergave:

  • Opdracht, doelen en middelen

werksfeer

Elk team heeft een opdracht. Effectieve teams stellen doelen, omschrijven taken, selecteren de juiste mensen, plannen realistisch en kennen voldoende middelen toe. Hierdoor is het mogelijk om de effectiviteit van een team te meten en te stimuleren. In hoofdstuk 2 leest u meer over de verschillende soorten opdrachten, doelen en middelen die een team kan hebben.

  • De rol van de manager

effectiviteit

Een teammanager kan zorgen voor een veilige werksfeer en kan zowel op individueel niveau als op groepsniveau goed communiceren. De eigenschappen die een goede teammanager als leidinggevende nodig heeft, staan beschreven in hoofdstuk 3.

  • Meten is weten

Er zijn verschillende middelen om de effectiviteit van teams in kaart te brengen. Teams kunnen hun eigen effectiviteit meten en daardoor vergroten. In hoofdstuk 4 leest u op welke verschillende manieren teams hun eigen effectiviteit kunnen vastleggen.

  • De ontwikkeling van het team

Volgens onderzoeker Bruce Tuckman ontwikkelt elk team zich via bepaalde fases. In de ene fase is het team effectiever dan in de andere fase. Over de verschillende fases en hoe effectief een team in die fases is, leest u in hoofdstuk 5.

  • Het groepsproces in het team

ontwikkelingsfase

Elk team heeft een eigen manier van samenwerken en een eigen cultuur. Die kan positief, maar ook negatief uitwerken. En het groepsproces heeft grote invloed op de manier waarop een team verschillende ontwikkelingsfases doorloopt. Hoe groepsprocessen eruitzien en hoe u er invloed op uit kunt oefenen, leest u in hoofdstuk 6.

  • Tijdelijke en gelegenheidsteams samenstellen

Zoals een voetbalteam niet alleen spitsen kan hebben, moet u ook een team samenstellen uit verschillende typen mensen. Uit onderzoek blijkt dat effectieve teams zo zijn samengesteld dat er allerlei verschillende persoonlijkheden in vertegenwoordigd zijn. Meer over het samenstellen van een team leest u in hoofdstuk 7.

  • Werken met bestaande teams

bestaand team

Vaak heeft u niet de luxe om uw team vanaf de basis op te bouwen. U wordt gevraagd een team te leiden en moet dan roeien met de riemen die u heeft gekregen. In hoofdstuk 8 leest u welke stappen u kunt nemen om bestaande teams succesvoller te maken.

  • Locatie

Teams kunnen fysiek bij elkaar zitten, maar ook op afstand virtueel met elkaar samenwerken. Wel of niet fysiek bij elkaar zitten, heeft effect op de effectiviteit van teams. Het werken in virtuele teams staat centraal in hoofdstuk 9.