U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Persoonlijke vaardigheden6. Conflicthantering6.2 Conflicten voorkomen

6.2 Conflicten voorkomen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: oktober 2024

nadelen

Hoewel conflicten op de werkvloer zeker hun nut kunnen hebben, kleven er ook forse nadelen aan. In veel gevallen kan het daarom beter zijn om conflicten te voorkomen. Dat is helaas lang niet altijd mogelijk. Werknemers verschillen nu eenmaal van elkaar in hun ideeën en persoonlijkheden, en dat zorgt voor botsingen.

Ook op inhoudelijk werkvlak kunnen collega’s van zienswijze verschillen, met een conflict tot gevolg. Voorkomen dat het uit de hand loopt, is vaak wel mogelijk.

Concrete tips

gedrag ­verandert

aannames en verwachtingen

begrip tonen

praten

serieus nemen

Als u de volgende tips ter harte neemt, kunt u de kans dat u zelf in een conflict verzeild raakt al flink verkleinen. Ook kunt u anderen mogelijk helpen om beter met conflicten om te gaan.

  • In het beginstadium zijn de signalen niet eenduidig, maar voor een betrokken collega wel degelijk te herkennen. Zorg dat u oog heeft voor de mensen in uw omgeving, vooral als hun gedrag lijkt te veranderen. Dit betekent niet altijd dat er een conflict is, maar door extra op te letten, heeft u het sneller door als dat wel het geval is. Het is prima als een collega in het beginstadium de strijdende partijen op het bestaan van het conflict wijst. Hoe eerder iemand in deze fase ingrijpt, hoe beter.
  • Laat u niet leiden door aannames en verwachtingen. Dit is vooral belangrijk als u zelf bij een conflict betrokken dreigt te raken. Heeft uw collega bijvoorbeeld na een week nog niet op uw e-mail gereageerd? Denk dan niet meteen dat hij u wil negeren. Er zijn veel andere mogelijke redenen. Vraag hem er gewoon naar.
  • Niet iedereen in de organisatie heeft dezelfde belangen. Juist begrip tonen voor elkaars rol in de organisatie en de belangen die daarbij horen, kan problemen voorkomen.
  • Partijen in een conflict praten vaak niet of zo min mogelijk met elkaar. Dat drijft de partijen alleen maar verder uit elkaar. Juist praten, daarbij bij uzelf blijven en verwachtingen en gevoelens duidelijk uitspreken, kan voorkomen dat een conflict escaleert. Lukt het de partijen zelf niet om goed te communiceren, dan kan een buitenstaander een bemiddelende rol spelen.
  • Ook al heeft u het gevoel dat de irritaties die tussen twee van uw collega’s spelen niet zoveel voorstellen, neem ze toch serieus. Als niemand iets met deze irritaties doet, kunnen ze uitgroeien tot een langdurig conflict.