U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Personeelsverzekeringen6. Eigen risico dragen voor ZW en WGA6.1 Publiek verzekeren of eigen risico dragen?

6.1 Publiek verzekeren of eigen risico dragen?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

Ziektewet

Een werknemer wordt ziek of gaat na een vast of tijdelijk contract uit dienst. Vervelend voor die werknemer, maar ook voor u. U mist niet alleen een arbeidskracht, maar u bent ook verantwoordelijk voor de loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratie van de werknemers met een arbeidscontract. Gaat een werknemer tijdens zijn ziekteperiode uit dienst? Dan komt hij in de Ziektewet terecht. Is de (ex-)werknemer langer dan twee jaar ziek? En is hij voor 35% of meer arbeidsongeschikt? Dan krijgt hij een WGA-uitkering van UWV.

6.1.1 Standaard verzekerd bij UWV

loonheffingen

Voor de Ziektewet en WGA bent u standaard verzekerd bij UWV. Uw organisatie betaalt hiervoor via de loonheffingen een gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) aan de Belastingdienst. De premie hangt in veel gevallen af van de sector waarin uw organisatie actief is.

UWV berekent de gedifferentieerde premies voor de WGA en de Ziektewet. U vindt de premies in de nota Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2024 op uwv.nl/nl/publicaties/premienota/2023/gedifferentieerde-premies-wga-en-ziektewet-2024.

Ziektewet en WGA

flexwerkers

De premies voor de Ziektewet en WGA zijn opgesplitst. Zo betaalt u een aparte premie voor de ZW-uitkeringen van flexwerkers. Na twee jaar ziekte krijgt een zieke werknemer op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

basispremie

UWV voert de WIA uit, maar de kosten hiervan komen voor uw rekening. U betaalt hiervoor WIA-premie die bestaat uit een vaste basispremie en een gedifferentieerde premie.

De WIA bestaat uit twee regelingen:

  • de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) voor :
    • werknemers die van 35% tot 80% arbeidsongeschikt zijn;
    • werknemers die volledig (maar niet duurzaam) arbeidsongeschikt zijn.
  • de regeling inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA) voor duurzaam en volledig arbeidsongeschikten.

Met de premiewijzer op uwv.nl kunt u uw premie voor de ZW-flex en de WGA berekenen. De hoogte van de WIA-premie vindt u ook op de site.

6.1.2 Eigen risico dragen

stimuleringsmaatregelen

De overheid wil werkgevers en werknemers graag zo veel mogelijk verantwoordelijkheid geven voor hun eigen arbo-, verzuim- en re-integratiebeleid. Daarom zijn er naast wettelijke verplichtingen om goed beleid te voeren ook financiële stimuleringsmaatregelen, zoals de mogelijkheid om eigenrisicodrager te worden voor de ZW-flex en de WGA.

ZW-instroom

Als eigenrisicodrager betaalt u minder premies en kunt u zelf invloed uitoefenen op het herstel van een zieke of arbeidsongeschikte (ex-)werknemer. Met een goed beleid kunt u de ZW-instroom mogelijk zozeer beperken, dat dit financieel voordeliger is dan de volledige premie betalen aan UWV.