6.5 Gelijke behandeling en inclusie
veilig
handicap
Om werknemers te behouden zijn goed werkgeverschap en een prettige werksfeer essentieel. De manier waarop werknemers met elkaar omgaan is belangrijk, maar de gelijke behandeling van werknemers ook. Met een duidelijk discriminatiebeleid creëert u een veilige werkomgeving waarin werknemers graag blijven werken. Diverse wetten vormen de gelijkebehandelingswetgeving:
- Algemene wet gelijke behandeling (AWGB);
- Wet verbod onderscheid arbeidsduur (WOA);
- Wet verbod onderscheid bepaalde en onbepaalde tijd (WOBOT);
- Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ);
- Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL).
De AWGB is de meest omvangrijke wet en verbiedt discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat.
Gelijke beloning voor gelijk werk
loonkloof
Werkgevers moeten mannen en vrouwen voor hetzelfde werk gelijk belonen. Toch verdienen vrouwen in Nederland nog altijd gemiddeld minder dan mannen met dezelfde baan. Het initiatiefvoorstel voor de Wet gelijke beloning van vrouwen en mannen moet helpen om dat tegen te gaan. Zo moeten grotere organisaties verplicht een certificaat halen waaruit blijkt dat zij vrouwen en mannen gelijk belonen. Werkgeversorganisaties vinden het wetsvoorstel in principe overbodig. Het wetsvoorstel ligt al een tijd bij de Tweede Kamer. Ook de Europese Unie wil de loonkloof tegengaan. In een nieuwe EU-richtlijn staat onder meer dat werkgevers bij een loonkloof vanaf 5% maatregelen treffen om het verschil te verkleinen.
Onderzoek
Om twijfels over ongelijke behandeling uit te sluiten, kunt u ook zelf de touwtjes in handen nemen. Doe bijvoorbeeld onderzoek naar gelijke beloning binnen uw organisatie. Zo laat u zien dat u dit onderwerp serieus neemt.
Inclusief beleid
Uit onderzoek blijkt dat werkgevers die een actief inclusief beleid voeren minder kosten maken voor werving en selectie, door lager personeelsverloop. Ook hebben zij een lager ziekteverzuim en zijn hun werknemers productiever, omdat ze zich geaccepteerd voelen op het werk.
Ontwikkelingskans
inclusie
aanspraak
Actief beleid voor diversiteit en inclusie kan helpen om uw werknemers langer te behouden. Ga met werknemers in gesprek of houd een medewerkerstevredenheidsonderzoek om erachter te komen of werknemers wel het gevoel hebben dat zij ertoe doen en erbij horen. Controleer ook of ze vinden dat ze evenveel aanspraak hebben op doorgroeimogelijkheden en ontwikkelingskansen. Denk hierbij niet alleen aan mogelijke verschillen tussen herkomst en geslacht, maar ook aan mogelijk onderscheid tussen functiegroepen of bij het aantal jaren ervaring.
Met een inclusieve werkomgeving houdt u een divers personeelsbestand. Een gebrek hieraan kan een oorzaak zijn van verzuim. Een werknemer die een klacht over discriminatie indient bij het College voor de Rechten van de Mens, zit vaak ziek thuis in afwachting van een oordeel.