U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Personeelstekort tegengaan6. Werknemers behouden6.3 Uitdaging en autonomie in het werk

6.3 Uitdaging en autonomie in het werk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

Om uw werknemers te behouden, is een boeiende functie-inhoud van groot belang. Voelt een werknemer zich niet uitgedaagd, of mist hij autonomie, dan is er een grote kans dat hij op een gegeven moment op zoek gaat naar iets anders.

Voldoende autonomie voor werknemers heeft een gunstige invloed op de ervaren werkdruk, het verzuim, de productiviteit én het werkgeluk (en daarmee de loyaliteit).

Bevlogen

Werknemers met autonomie in hun werk kunnen zelf beslissingen nemen, bijvoorbeeld over hoe en wanneer ze hun werkzaamheden uitvoeren. Voldoende autonomie zorgt ervoor dat een werknemer meer verantwoordelijkheid ervaart en met zijn kennis en ervaring de juiste keuzes kan maken. Werknemers met voldoende autonomie zijn vaak ook meer bevlogen en presteren beter. Het hebben van autonomie betekent echter niet dat u werknemers helemaal los moet laten. Goede begeleiding blijft noodzakelijk.

werkdruk

Het gevoel van verantwoordelijkheid kan ook werkdruk met zich meebrengen. Is die druk te hoog, dan zou dat kunnen leiden tot ongezonde stress. Het is zoeken naar de balans, want meestal helpt autonomie juist om stressgerelateerde klachten te voorkomen.

6.3.1 Burn-out

stijging

Zo’n 1,3 miljoen werknemers in Nederland hadden in 2021 last van burn-outklachten, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Dat is een stijging in vergelijking met 2020. Toen ging het om 1,2 miljoen werknemers. Werknemers met een burn-out kunnen lang afwezig zijn. Bovendien overwegen ze eerder om volledig te stoppen met werken.

Op rendement.nl/hrdossier vindt u een toolbox met maatregelen die u kunt treffen om de kans op een burn-out te verkleinen.

Motiveren

overuren

Een burn-out blijkt meestal te ontstaan vanuit de context van het werk en de sociale omgeving. Een werknemer heeft een grotere kans op een burn-out als de werkdruk hoog is of als hij veel overuren maakt. De kans op burn-out wordt kleiner als de werknemer zelfstandig kan werken en de mogelijkheid heeft om flexibel te werken. Meer autonomie helpt werknemers dus taakeisen het hoofd te bieden en hen voor het werk te motiveren.

Autonomie verhoogt de motivatie en productiviteit

werkinhoud

Volgens onderzoek van vakbond CNV willen werknemers meer autonomie. Bijna een derde van de 2.200 respondenten blijkt geen invloed te hebben op de werkinhoud. 54% kan de werktijden niet indelen en een deel meent veel tijd kwijt te zijn aan nutteloos werk (30%) of overbodige administratie (44%). 87% denkt dat voldoende zeggenschap en autonomie goed is voor de motivatie en productiviteit.

Zeggenschap

werkplek

FNV onderzocht specifiek de mate van zeggenschap van werknemers over de werkplek. Hieruit blijkt dat 92% van de werknemers die in 2020 en 2021 hebben thuisgewerkt, meer zeggenschap over de werkplek wil. Slechts 4% van de 5.400 ondervraagden was tevreden over de mate van zeggenschap. Als HR-professional is het belangrijk om de afspraken rondom het thuiswerken vast te leggen. De toolbox op rendement.nl/hrdossier kan u daarbij helpen.

6.3.2 Job crafting

Net als wensen en behoeftes kunnen werknemers en functies ook veranderen. Om een positieve draai aan deze veranderingen te geven, is het mogelijk om functies en werknemers met elkaar mee te laten bewegen door ‘job crafting’. Door middel van job crafting kunnen werknemers met doordachte functie-aanpassingen het werk beter laten aansluiten op hun vaardigheden, ambities en talenten. Dit vergroot hun werkgeluk en duurzame inzetbaarheid.

Wilt u een werknemer graag behouden, kijk dan of u hem kunt helpen om zijn functie interessanter te maken met behulp van job crafting. Maak daarvoor gebruik van het verdiepingsartikel op rendement.nl/hrdossier.