3. De groeiende populariteit van coaching
Coaching heeft begin 21e eeuw een hoge vlucht genomen. Er blijkt een grote behoefte aan persoonlijke begeleiding voor mensen die werken aan hun ontwikkeling. Coaching is intussen zelfs zo ingeburgerd, dat het aanbieden ervan vaak verwacht wordt – niet alleen door werknemers, maar ook door bijvoorbeeld de rechter. Bedenk wel dat niet iedere vorm van coaching even goed zal passen bij uw organisatie.
psychologie
gangbaar
bedrijfscultuur
De coachende manier van mensen begeleiden is ontstaan uit diverse invloeden, zoals de filosofie, psychologie en sport. Rond de jaren dertig van de twintigste eeuw ontstond gerichte aandacht voor de ontwikkeling van individuen. Vanaf de jaren zestig werd dit steeds vaker bewust binnen organisaties toegepast, maar pas in de jaren tachtig werd de term coaching gangbaar. De professionaliseringsslag kwam goed op stoom in de jaren negentig van de vorige eeuw. Ook het aantal mensen dat zichzelf ‘coach’ noemde, nam in die periode snel toe. Sindsdien is coaching in veel organisaties een vast onderdeel van ontwikkelingsmogelijkheden geworden en wordt het gezien als onderdeel van de bedrijfscultuur.
In de professionaliseringsslag die in de jaren negentig opkwam, werd steeds meer onderzoek gedaan naar de effectiviteit van coaching en diverse coachingstechnieken. Die wetenschappelijke benadering heeft het aanzien van coaching – juist ook binnen organisaties – verbeterd.