3.7 Teambuilding
ongezonde concurrentie
Onderzoek (onder andere van Belbin) heeft aangetoond dat teams die een goede balans hebben tussen teamleden met diverse persoonlijkheidskenmerken, de beste teamresultaten bereiken. Als teamleden te veel op elkaar lijken, kan dit leiden tot ongezonde concurrentie. Anderzijds kan te veel diversiteit binnen een team leiden tot onbegrip en misverstanden. Teamleden met de juiste balans van verschillende persoonlijkheidskenmerken vullen elkaar aan en corrigeren elkaar. Een introvert persoon zou zich bijvoorbeeld meer kunnen richten op details, terwijl een extravert teamlid de groepsdynamiek en communicatie op gang houdt.
3.7.1 Opbouw van het team
kleurpersoonlijkheidstest
Het vormen van sterke teams begint met het begrijpen van de individuele leden, hun persoonlijkheidskenmerken en de dynamiek tussen hen. Hoe is het team opgebouwd? Zijn er rollen die missen om het team in balans te brengen? Hoe gaat het team met elkaar om? De zogenoemde archetypetesten geven antwoorden op deze vragen. Dit zijn psychometrische testen die individuen indelen in verschillende persoonlijkheidsrollen. Vaak worden deze persoonlijkheidsrollen uitgedrukt in kleuren, zoals bij kleurpersoonlijkheidstesten. Elke kleur staat voor een set van persoonlijkheidskenmerken, eigenschappen en gedragsstijlen. De kleur rood kan bijvoorbeeld staan voor dominantie en daadkracht, terwijl blauw kan staan voor zorgvuldigheid en nauwkeurigheid.
Wees u er wel van bewust dat deze testen een vrij algemene (en vaak onbetrouwbare) beschrijving geven. Werknemers worden hiermee namelijk in een hokje van een type geplaatst. Daarom zijn dit type testen niet geschikt voor selectie- en ontwikkelvraagstukken.
3.7.2 Resultaten in het team bespreken
Het is doorgaans effectief om de individuele resultaten van een kleurpersoonlijkheidstest samen met het team te bespreken, waardoor teamleden de gelegenheid hebben om te delen of ze zich herkennen in de resultaten en om de redenen daarachter uit te leggen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een open discussie en feedback. Het helpt teams binnen uw organisatie uiteindelijk om beter te begrijpen hoe ze met hun teamleden kunnen omgaan en samenwerken.
Indicatortest om teamrollen te onderscheiden
voorkeursrol
Net als in een orkest heeft elk lid van een team een specifieke rol te spelen. Een indicatortest voor teamrollen kan de natuurlijke voorkeursrollen van individuele teamleden tonen. Deze informatie laat teams beter begrijpen hoe ze samenwerken en welke rollen ze nog moeten invullen om hun doelen te bereiken. Dit gaat verder dan alleen functietitels; het heeft te maken met hoe individuen zich voelen en gedragen binnen een team.