U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Assessments2. Assessmentinstrumenten2.4 Simulaties en praktijkopdrachten

2.4 Simulaties en praktijkopdrachten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: november 2023

rollenspel

postbak­oefening

presentatie

schrijfopdracht

Praktijkopdrachten in een assessmentcenter zijn ontworpen om te laten zien hoe deelnemers presteren en zich gedragen in situaties die vergelijkbaar zijn met wat ze in hun daadwerkelijke rol binnen een organisatie zullen tegenkomen. Hier zijn enkele voorbeelden van praktijkopdrachten die kunnen voorkomen in een assessmentcenter:

  • Rollenspellen: deelnemers nemen specifieke rollen aan en reageren op scenario’s die relevant zijn voor de functie. Denk aan interacties met collega’s, klanten of leidinggevenden. Het doel is om hun communicatie, probleemoplossend vermogen en sociale vaardigheden te beoordelen.
  • Groepsdiscussies: deelnemers komen in een groep en krijgen een gezamenlijke taak of probleem om over te discussiëren en op te lossen. Zo is het mogelijk om hun vermogen om samen te werken, te communiceren, leiderschap te tonen en consensus te bereiken te beoordelen.
  • Postbakoefeningen, ook wel in-tray of inboxoefeningen genoemd: deelnemers krijgen een simulatie van een overvolle ‘mailbox’ met documenten, e-mails en verzoeken die prioritering en acties vereisen. Ze moeten beslissingen nemen over wat ze eerst moeten aanpakken en hoe ermee om te gaan. Dit geeft inzicht in hun organisatorische en probleemoplossende vaardigheden.
  • Casestudy’s: deelnemers krijgen te maken met complexe situaties die verband houden met de functie, en moeten strategische beslissingen nemen of oplossingen voorstellen. Dit beoordeelt hun analytische vermogens en besluitvormingsvaardigheden.
  • Presentaties: deelnemers geven een presentatie over een bepaald onderwerp. Dit geeft inzicht in hun vermogen om informatie te organiseren, effectief te communiceren en te overtuigen.
  • Praktische vaardigheidstesten: er kunnen praktische testen zijn om de technische of functionele vaardigheden van deelnemers te beoordelen. Dit kan variëren van digitale vaardigheden tot fysieke taken.
  • Simulaties: voor bepaalde beroepen is het mogelijk om een simulatie van de werkomgeving te creëren. Denk aan simulaties van klantenservicegesprekken of leidinggevende beslissingen.
  • Schrijfopdrachten: deelnemers stellen rapporten, memo’s of andere schriftelijke communicatie op. Zo is het mogelijk om hun schrijfvaardigheid en het vermogen om informatie duidelijk en beknopt over te brengen, te beoordelen.

Holistisch

Deze praktijkopdrachten in een assessmentcenter zijn ontworpen om een holistisch (geheel) beeld te krijgen van de deelnemers en hun geschiktheid voor de functie. De beoordelaars observeren niet alleen de technische vaardigheden, maar ook de gedrags- en interpersoonlijke aspecten die van invloed zijn op succes in een professionele omgeving.