4.1 Aansprakelijkheid
misgaan
Mocht er onverhoopt iets misgaan op de werkvloer met een ingeleende medewerker, dan doet zich natuurlijk meteen de vraag voor wie hiervoor aansprakelijk is.
Zorgplicht
schade
stagiair
De zorgplicht in het Burgerlijk Wetboek geldt niet alleen voor eigen medewerkers (zie hoofdstuk 3), maar ook voor ingeleende krachten met wie uw organisatie geen arbeidsovereenkomst heeft. Dat staat in lid 4 van het artikel waarin de zorgplicht is vastgelegd, 7:658. Ook staat daarin dat de werkgever aansprakelijk is voor schade die deze personen lijden in de uitoefening van hun werkzaamheden. Het gaat daarbij niet alleen om uitzendkrachten maar ook om andere personen die voor uw organisatie werken, anders dan op basis van een arbeidsovereenkomst, zoals stagiairs, vrijwilligers, aannemers van werk en gedetacheerden.
Zorgplicht geldt ook voor zzp’ers
verantwoordelijk
afhankelijk
Lange tijd was onduidelijk of de zorgplicht ook geldt voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die voor uw organisatie werken. De Hoge Raad heeft hierover uitspraak gedaan. De Raad oordeelde dat een organisatie verantwoordelijk was voor de invaliditeit van een zzp’er die was ingehuurd voor een reparatieklus. In 2005 werd na een bedrijfsongeval het rechterbeen van de man boven de knie geamputeerd. De man had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en stelde de organisatie aansprakelijk. Na zeven jaar procederen stelde de Hoge Raad de zzp’er in het gelijk. De organisatie moest vervolgens aantonen dat er was voldaan aan de zorgplicht. Nu is het niet zonder meer zo dat uw organisatie aansprakelijk is voor schade van zzp’ers. Volgens de Hoge Raad is van belang dat de zzp’er bij de uitvoering van zijn werkzaamheden zich in een vergelijkbare positie bevindt als een werknemer en hij voor zijn veiligheid afhankelijk is van uw organisatie. Verder moet de zzp’er werkzaamheden verrichten die werknemers ook kunnen verrichten.
Hoge Raad, 23 februari 2012, ECLI (verkort): BV0616