U bent hier

9.1 Verplicht werknemersloon

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2019

reguliere loon

Wat u hoe dan ook als loon bij de werknemer moet verwerken, is het reguliere arbeidsrechtelijke loon dat hij ontvangt. Dit geldt uiteraard ook voor de belaste vergoedingen en verstrekkingen die u niet als eindheffingsloon aanwijst.

vergoedingen voor boetes

Verder is het deel van het ten laste van de vrije ruimte aangewezen eindheffingsloon dat de gebruikelijkheidstoets overstijgt (zie paragraaf 9.3) altijd werknemersloon. Net zoals vergoedingen en verstrekkingen voor criminele activiteiten en vergoedingen voor boetes dat zijn. Ook het rentevoordeel, inclusief de kosten van een personeelslening voor een eigen woning waarvan de rente (inclusief kosten) aftrekbaar is in de inkomstenbelasting, is altijd loon voor de werknemer.

Aanwijzen

auto van de zaak

Er zijn ook enkele looncomponenten die verplicht werknemersloon zijn, maar die u onder voorwaarden of voor een deel toch als eindheffingsloon mag aanwijzen:

  • loon uit vroegere dienstbetrekking: volgens de letterlijke wettekst mag u alleen loon uit tegenwoordige dienstbetrekking aanwijzen als eindheffingsloon. Betaalt u naast loon uit vroegere dienstbetrekking echter ook loon uit waarop de arbeidskorting van toepassing is, dan mag u het loon uit vroegere dienstbetrekking toch als eindheffingsloon aanwijzen;
  • de auto van de zaak: alleen eventuele buitengewone beveiligingsmaatregelen van die auto – zoals kogelvrij glas – mag u als eindheffingsloon aanwijzen;
  • de (dienst)woning: de eventuele buitengewone beveiligingskosten van die woning mag u als eindheffingsloon aanwijzen. Ook als het om door de dienstbetrekking veroorzaakte huisvesting buiten de woonplaats gaat, kunt u voor eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte kiezen.

In de situatie dat u een boete van de werknemer die is ontvangen op naam van uw onderneming niet op hem verhaalt, mag u dit voordeel als eindheffingsloon aanwijzen.