U bent hier

2.5 Eigen gedrag

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: mei 2021

kritisch

Natuurlijk komen veel problemen voort uit omstandigheden buiten u om; daar zijn al voldoende voorbeelden van gegeven. Maar u moet ook kritisch naar uzelf kijken. Soms brengt u zichzelf namelijk in de problemen door uw persoonlijke manier van omgaan met werk en tijd. We brengen een aantal persoonlijke ‘dwalingen’ in kaart. Veel van onderstaande voorbeelden komen later in dit themadossier nog terug, met tips om ze te voorkomen of er beter mee om te gaan.

2.5.1 Gebrek aan discipline

teugels vieren

Om te beginnen heeft iedereen soms wel eens last van een gebrek aan discipline. Dan heeft u er een dag gewoon wat minder zin in. Dit leidt vaak tot uitstel of besluiteloosheid. Een belangrijke beslissing neemt u dan nog maar even niet, daar wilt u namelijk helder over kunnen nadenken. Er zijn mensen die het elke dag kunnen opbrengen om gedisciplineerd aan de slag te gaan. Maar als er geen directe deadline in het verschiet ligt (en u heeft net al een flinke deadline tot een goed einde gebracht), heeft het leeuwendeel de neiging om de teugels even te laten vieren. Doet u dat te lang, dan moet u alsnog naar de volgende deadline razen.

Uiteindelijk is dat niet gezond en levert het gemiddeld slechter werk op, omdat het met te veel haast tot stand is gekomen.

2.5.2 Uitstelgedrag

interessant artikel

Komt dit u bekend voor? Eigenlijk vraagt iets dringend om uw aandacht, maar u besluit desondanks om eerst iets anders te doen. Toch nog even de mail beantwoorden, en oh ja, in dat vakblad stond een zeer interessant artikel. En daarna weet u nog wel iets wat u ook per se eerst moet doen. Het helpt niet: het ‘echte’ werk blijft op u wachten. En de zin om eraan te beginnen, groeit niet. Uitstelgedrag kan vele oorzaken hebben:

  • het vermijden van verantwoordelijkheid;
  • passieve agressie;
  • problemen met autoriteit (u moet dit immers van iemand doen);
  • weinig zelfvertrouwen;
  • weinig eigenwaarde;
  • perfectionisme;
  • faalangst.

2.5.3 Perfectionisme

gewoon tevreden

U begint op tijd aan iets, maar u kunt er maar geen afscheid van nemen. Het is namelijk nog niet goed genoeg. Uw collega had het al lang willen hebben en is er zeer waarschijnlijk gewoon tevreden mee, maar u denkt dat het nog beter kan. U schaaft het telkens weer ietsje bij; het wordt écht heel bijzonder...

U zit uzelf en uw werkomgeving danig in de weg met uw streven naar perfectie. U moet leren om tevreden te zijn met meestal ‘goed’ en soms ‘goed genoeg’.

2.5.4 Faalangst

de vorige afslag

onzekerheid

U bent er trots op dat u onlangs gevraagd bent om een heel belangrijk project te leiden. Eindelijk! Twee jaar heeft u op deze kans gewacht. Het is wel een lastige opdracht, en u heeft iets dergelijks nog nooit gedaan. Poeh... kunt u het eigenlijk wel? Uw onzekerheid neemt toe en u vraagt natuurlijk geen collega’s om raad of feedback; dat zou een teken van zwakte zijn. De angst om te falen, verdwijnt ook niet gedurende het project. U kunt nog terug naar de vorige afslag en als u flink overwerkt, haalt u de deadline. Langzaam raakt u steeds verder in de knoop met uzelf en met de deadline. Onzekerheid mag er zijn, maar waak ervoor dat het niet de overhand krijgt en zie het als een kans om te groeien.

2.5.5 Azen op complimenten

lunchtafel

loftuitingen

verzoeken

U bent uw collega’s graag ter wille. Ze roemen u er zelfs regelmatig om aan de lunchtafel. En u geniet daar weer van. Kunt u nog wel buiten deze onmiddellijke waardering? Voor uw eigen werk krijgt u zelden loftuitingen, dat wordt als ‘normaal’ beschouwd. Op zichzelf is hulpvaardig zijn absoluut geen slechte eigenschap, maar daardoor komt u misschien wel in tijdnood met uw eigen werk en prioriteiten. Dat onmiddellijke complimentje – hoe fijn ook – zit uw ambities dan uiteindelijk enorm in de weg.

2.5.6 Altijd ‘ja’ zeggen

over uw lippen

U zult in de regel vaak ‘ja’ zeggen tegen verzoeken van collega’s. Misschien zelfs als het gevraagde overduidelijk buiten uw taken valt, of als u er eigenlijk geen tijd voor heeft. Collega’s zeggen vaak genoeg ‘nee’ tegen u, maar u krijgt het nauwelijks over uw lippen. Behalve dat dergelijke vragen uw ego strelen, komen ze u in sommige gevallen ook goed uit. Als u uw eigen werk en uw prioriteiten niet goed regelt, kunt u in werk van anderen vluchten. Die hebben vaak ook geen goed beeld van waar u mee bezig bent, en voelen zich daardoor vrij om uw hulp te vragen.

Enkele verboden woorden

zachtere woorden

voldoende opening

‘Nee’ zeggen is bijzonder moeilijk. Daarom gebruiken veel mensen liever ‘zachtere’ woorden, die voor henzelf wel degelijk aangeven dat ze weinig tijd hebben en deze klus er niet bij kunnen of willen doen. Aan de andere partij geeft het echter voldoende opening om die extra werkzaamheden toch bij hen neer te leggen. Enkele voorbeelden zijn:

  • (ik moet) eigenlijk…;
  • misschien…;
  • ja, maar…;
  • een beetje… (druk, veel te doen).

2.5.7 Onvermogen om te delegeren

U bent manager. Dat betekent dat u voor een deel uitvoerend werk verricht, maar dat u verder vooral het werk op uw afdeling of binnen uw team goed regelt en verdeelt. Het is dus niet de bedoeling om zo veel mogelijk werk zelf te doen. Daarom zal het u ook niet lukken om alles af te krijgen als u veel moeite heeft met delegeren. Bovendien ontwikkelen uw teamleden zich dan onvoldoende.

De speciale werkzaamheden die u nu doet omdat niemand anders ze nog kan, blijven elke keer weer bij u terugkeren. Net als de overuren die het u telkens kost.

2.5.8 Een rommelige werkplek

verwijtend

bovenste la

wirwar

Waar heeft u nu die memo weer gelaten? De laatste keer lag hij nog bovenop die linkerstapel, dat weet u zo goed als zeker. Bijna kijkt u verwijtend in het rond: welke collega heeft er aan uw spullen gezeten? Het is maar goed dat u zich beheerst, het is namelijk zeer waarschijnlijk uw eigen vergissing. Op zoek naar iets anders kwam u de memo drie dagen geleden tegen en zag u dat hij belangrijk was. Daarom stopte u de memo voor de zekerheid in de bovenste la van uw bureau. Dat u dat deed, bent u nu vergeten.

Tijdverlies door wirwar

Als het op uw bureau een wirwar is van stapels papier, dossiers, aantekeningenboekjes, koffiemokken, pennen en memo’s, kost dat u tijd. Ergens daaronder moet ook uw telefoon staan. Uiteindelijk kunt u alles vinden, maar telkens een minuutje stapels verplaatsen, kost in een maand misschien wel een paar uur tijd.