U bent hier

5.4 Thuiswerken in buitenlandsituaties

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: februari 2021

België of Duitsland

Voor Nederlandse werknemers die in bijvoorbeeld België of Duitsland werken, is het iets anders gesteld met de belastingplicht en sociale verzekeringen bij thuiswerken. Op het moment dat een werknemer vanuit huis werkt voor zijn organisatie, werkt hij vanuit het oogpunt van de organisatie gezien in het buitenland.

5.4.1 Sociale verzekeringen

Voor een werknemer in België geldt: als de werkzaamheden ondersteunend zijn aan het werk dat op kantoor wordt gedaan of als de werknemer minder dan twee uur per week thuiswerkt, heeft dat geen gevolgen voor de sociale verzekeringen. De werknemer is dan volledig verzekerd in België. Dat is ook het geval als het taken zijn die werknemers meestal vanuit huis doen. Denk aan ʼs avonds nog even de mailbox bijwerken of een vergadering inplannen.

Als het werk niet van ondersteunende aard is, moet de organisatie de sociale verzekeringen van het land hanteren waar de werknemer woonachtig is. Dat moet dan voor alle uren, want een werknemer kan maar in één land sociaal verzekerd zijn.

aantal uren

In Duitsland is het anders gesteld met de regels. Daar zijn niet de werkzaamheden van belang, maar het aantal uren dat de werknemer thuiswerkt. Zijn dit er meer dan 25% van zijn totale arbeidstijd, dan moet hij sociaal verzekerd zijn in Nederland. Dit houdt in dat de Duitse organisatie in Nederland moet zijn geregistreerd bij de Belastingdienst en dat de werkgever een Nederlandse loonadministratie moet inrichten om werknemers- en werkgeversbijdragen te kunnen inhouden en afdragen.

5.4.2 Belasting

Voor sociale verzekeringen geldt dat een werknemer maar in één land verzekerd kan zijn. Dat werkt niet zo met belastingen. Loon- en inkomstenbelasting kan gesplitst worden geïnd als de werknemer in het buitenland werkt en daarnaast vanuit huis werkzaamheden verricht. Nederland heeft onder andere met België en Duitsland een belastingverdrag gesloten om dubbele belasting te voorkomen. Dat verdrag biedt uitsluitsel. Voor België geldt dat loon voor werkzaamheden die betrekking hebben op werkprestaties in België, in België belastbaar zijn. Over dat loon hoeft de Belgische werkgever geen belasting in Nederland te betalen. Voor overig werk dat in Nederland is verricht, gelden de regels van het Nederlandse belastingstelsel.

grens

In Duitsland is alleen de grens een factor. Salaris voor werk dat een werknemer in Nederland verricht, valt onder het Nederlandse belastingstelsel. Salaris voor werk dat een werknemer in Duitsland verricht, valt onder het Duitse belastingstelsel.

De 183-dagenregel vormt een uitzondering: werkt een werknemer een beperkte periode in België of Duitsland, dan betaalt de werkgever toch belasting in Nederland.