6.4 Samenwerkingsafspraken
samenwerkingscyclus
Voor de effectiviteit van een goedlopend team is het belangrijk dat alle leden goed met elkaar samenwerken. In de praktijk ontstaan er binnen een team regelmatig onenigheid en irritaties. In plaats van samen te werken, werken de teamleden elkaar dan eerder tegen. U voorkomt dit door gebruik te maken van de samenwerkingscyclus.
Samenwerkingscyclus
aanspreken
stappen
luisteren
feedback
Als de ander iets doet of nalaat wat u verbaast of irriteert, besef dan dat de ander misschien wel heel andere verwachtingen, uitgangspunten, ervaringen, doelen of waarden heeft dan u. Iemand daarop aanspreken heeft dan weinig zin, omdat hij een ander referentiekader heeft. Aanspreken heeft alleen nut als u duidelijke én concrete afspraken heeft gemaakt over wat u van elkaar verwacht. Hiervoor gebruikt u de volgende vier stappen uit de samenwerkingscyclus:
Het is slim om achteraf te evalueren. Dat kan via een retrospective; een zogenoemd evaluatiemoment bekend uit de SCRUM-methodiek. Daarbij evalueren de leden op teamproces, werkwijze en onderlinge relatie. Doet u dit goed, dan gaat de samenwerking met sprongen vooruit.