6.3 Rolverdeling
succesfactor
Uw OR draait soepel als uw interne organisatie goed is. Een belangrijke succesfactor daarvoor is de rolverdeling in uw OR. U las in hoofdstuk 2 al over de verschillende rollen waarmee u in de OR te maken heeft. Nu is het tijd om te kiezen wie het beste tot zijn recht komt in welke rol. Een objectief hulpmiddel bij die keuze is een competentieprofiel (hoofdstuk 2).
rollen
Van de genoemde rollen is het OR-lid de belangrijkste, omdat de OR-leden verantwoordelijk zijn voor het uitbrengen van adviezen.
Dat betekent werk aan de winkel voor de andere rollen. Met de competenties uit hoofdstuk twee maakt u profielen voor:
- De contactpersoon: heeft een signalerende taak en netwerkt met uw achterban.
- Het vaste commissielid: heeft de vaardigheden van een OR-lid, gecombineerd met een inhoudelijke expertise.
- De voorzitter: vertegenwoordigt en coacht uw OR en leidt doorgaans de vergaderingen.
- De secretaris: vat afspraken samen, organiseert vergaderingen, runt het archief en let op of acties worden uitgevoerd.
- De vicevoorzitter: vertegenwoordigt de OR in afwezigheid van de voorzitter.
(Vice)voorzitter
rechtszaken
ambtelijk secretaris
rolverdeling
stembiljetten
Het kiezen van een voorzitter en vicevoorzitter voor de ondernemingsraad is wettelijk verplicht op basis van artikel 7 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Dat geeft de garantie dat er altijd iemand is die namens de werknemers advies uitbrengt, en de OR vertegenwoordigt bij rechtszaken. Een secretaris is niet verplicht. Volgens artikel 14 WOR moet uw OR afspraken maken hoe u het secretariaat vormgeeft. U mag zelf kiezen of u daarvoor iemand uit uw OR aanstelt of iemand van buiten haalt. Als u uw secretariaat met iemand van buiten invult, noemt u die functionaris een ambtelijk secretaris (hoofdstuk 3). Enkele tips als u als nieuw team de rollen verdeelt:
- Maak voor de eerste zes maanden van uw zittingsperiode een tijdelijke rolverdeling. Voor iedereen is het werk en het team nieuw. Gun uzelf die tijd om elkaar beter te leren kennen en competentieprofielen te maken. Stel daarna pas de rolverdeling voor de rest van de periode vast.
- Zorg voor een schriftelijke, geheime stemming over de belangrijkste rollen en bewaar de stembiljetten een halfjaar. Schriftelijk stemmen geeft alle OR-leden de ruimte zich uit te spreken en u kunt de uitslag in geval van twijfel objectief vaststellen.
- Zet aanvullende kwaliteiten bij elkaar in subgroepen, zoals commissies en het DB. Zo kunnen uw deelteams gevarieerde taken makkelijker aan.
Uw voorzitter mag namens de hele OR advies uitbrengen, ook in een één-op-ééngesprek met de bestuurder. Los van het feit of u met elkaar afspreekt of dat wenselijk is, is het slim om mee te nemen bij het invullen van deze functie. Vervolgens maakt u afspraken over de invulling.