U bent hier

5.1 Terug op de werkvloer

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juli 2023

Als een werknemer terugkeert op de werkvloer kan hij nog volledig in het rouwproces zitten. Het is de vraag of de werknemer zijn werkzaamheden nog op dezelfde manier kan uitvoeren als vóór het verlies. Naast rouw kunnen er bij de werknemer privé of op het werk nog andere vervelende situaties spelen. Denk aan privéproblemen die al aan de orde waren, zoals relatieproblemen of financiële problemen. Of denk aan zaken als een hoge werkdruk of een conflict op het werk die er vóór het verlies al waren. Het rouwproces kan het slaapgedrag en de eetgewoontes van de werknemer negatief beïnvloeden.

Er kunnen allerlei symptomen ontstaan, zoals stemmingswisselingen, verminderde concentratie, minder focus, een kort lontje, hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, darmklachten, vermoeidheid en stress.

Privacy

ziekmelding

Deze symptomen vallen onder de privacy van de werknemer. Het zijn bijzondere persoonsgegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Bij een ziekmelding mag de leidinggevende in ieder geval niet vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte. Als de werknemer aan het werk blijft en zijn functioneren blijkt achteruit te gaan, dan is hij wel aan te spreken op die verandering van gedrag.

Doorverwijzen

vertrouwenspersoon

rouwcoach

U kunt de werknemer bijvoorbeeld doorverwijzen naar een vertrouwenspersoon binnen of buiten de organisatie. Daar kan hij ook terecht als er nog andere dingen spelen naast het verlies en het omgaan met rouw. Het is namelijk goed mogelijk dat een rouwende werknemer er niet op zit te wachten om zijn verhaal te delen met een naaste collega of leidinggevende, maar dat hij wel openstaat voor een vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon kan eventueel doorverwijzen naar externe begeleiding, zoals naar een rouwcoach.