7.5 Rentabiliteit
geld opleveren
De rentabiliteit is een kengetal dat aangeeft hoeveel winst er is gemaakt met het aanwezige vermogen in uw organisatie. Het gaat bij rentabiliteit vaak over hoeveel rendement uw organisatie maakt op de investeringen die zij doet. Eigenaren en aandeelhouders brengen vermogen in de organisatie. Dat vermogen kan bestaan uit eigen vermogen, vreemd vermogen of een combinatie. Het doel is uiteindelijk dat dit geïnvesteerde vermogen gaat renderen: het moet geld gaan opleveren. Hoe meer rendement hun investering oplevert, des te hoger is de rentabiliteit. Het rendement van de organisatie – de winst – moet hoog genoeg zijn om bijvoorbeeld dividend te betalen aan de aandeelhouder(s) en rente(lasten) aan de bank(en). Rentabiliteit wordt vaak berekend op grond van diverse formules. Rentabiliteit eigen vermogen (ROE) berekent u door de nettowinst te delen door het eigen vermogen. Een gezonde ROE ligt gemiddeld tussen de 10% en 15%. Als de ROE hoger is dan 15%, kan dit wijzen op goede financiële prestaties van uw organisatie op het gebied van winst. Een lagere ROE (vaak onder de 10%) kan wijzen op inefficiënt gebruik van eigen vermogen.
Bij het aantrekken van nieuwe leningen kan een lage rentabiliteit eigen vermogen (ROE) betekenen dat uw organisatie niet genoeg winst maakt om toekomstige leningen terug te betalen. Dit brengt risico’s met zich mee voor de continuïteit en financiële gezondheid van uw organisatie.
Organisatiestrategie
scholing
overname
Uw OR heeft de informatie ook nodig om actief met de bestuurder mee te denken over de organisatiestrategie of hem voorstellen te doen, bijvoorbeeld op het gebied van scholing van werknemers, het aannamebeleid of het beloningsbeleid. Financiële informatie is immers meestal van belang voor de beoordeling van adviesaanvragen en instemmingsverzoeken. Echter, uw bestuurder zal ook met regelmaat beslissingen moeten nemen die veel impact kunnen hebben op uw organisatie en uw achterban. Veel van deze beslissingen hebben vaak ook te maken met financiële overwegingen, zoals reorganisaties, overnames, fusies, integratievraagstukken, investeringen in nieuwe systemen, outsourcing van activiteiten, verhuizingen of (het harmoniseren van) arbeidsvoorwaarden. Uw OR speelt bij dit soort beslissingen een belangrijke rol.