1.3 Ruggespraak
raadplegen
Dat u niet verplicht ruggespraak hoeft te voeren, heeft voordelen. Het kost veel extra tijd als u de achterban bij iedere beslissing moet raadplegen. Daarnaast kan het voorkomen dat uw OR een andere visie op een onderwerp heeft dan werknemers, bijvoorbeeld omdat u zich vanuit uw medezeggenschapstaak daar veel meer in verdiept heeft.
Belangen organisatie
verplicht
mening
Uw OR vertegenwoordigt de werknemers, maar bekijkt zaken vanuit een andere invalshoek: u bent tenslotte wettelijk verplicht om niet alleen de belangen van de werknemers, maar ook die van de organisatie mee te wegen. Het is belangrijk dat u regelmatig ruggespraak blijft voeren. Doet u dat nooit, dan bestaat het risico dat u niet weet wat de mening van de gemiddelde werknemer over een bepaald onderwerp is en komt u te ver af te staan van de eigen achterban.
Soms wel en soms geen ruggespraak
Om het medezeggenschapswerk goed werkbaar te houden én de achterban zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, moet u altijd op zoek blijven naar de balans: bij sommige onderwerpen wel ruggespraak plegen, bij andere juist weer niet. Voor die afweging is het in elk geval belangrijk om te weten welke onderwerpen echt leven op de werkvloer.
Verschillende methoden
enquête
MTO
Bedenk ook dat u de wijze van raadpleging mag aanpassen: de ene keer een bijeenkomst, de andere keer een enquête of verzoek om input per email. Kies voor een enquête vanuit de OR of het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). De enquête betreft vaak een afgebakend onderwerp en kunt u eventueel inzetten voor slechts een deel van de achterban. Het MTO heeft meestal een bredere insteek en is bedoeld voor de hele organisatie. In paragraaf 4.3 leest u meer over manieren om de achterban te raadplegen. Een volledig achterbanonderzoek is dus niet altijd noodzakelijk. Doe dan wel mondeling navraag bij een kleiner groepje werknemers van verschillende afdelingen.
Draagvlak vergroten
draagvlak
weerstand
Neemt uw OR de mening van de achterban mee in beslissingen, dan is het draagvlak voor de uitvoering waarschijnlijk ook vele malen groter. Het plan houdt namelijk rekening met de aandachtspunten van de achterban! Dat is prettig: werknemers worden niet verrast door een verandering waar ze helemaal niet op zaten te wachten, de OR heeft een beter verhaal tegenover de achterban en de werkgever stuit op minder weerstand bij de uitvoering van de nieuwe regeling.
Uw beeldvorming over uw achterban
betrokkenheid
Wat voor de OR nu erg belangrijk is en ook nu veel tijd kost – bijvoorbeeld de aanschaf van machines – speelt voor werknemers pas veel later. Dit verklaart ook mogelijk verkeerde beeldvorming. De OR ziet een lauwe reactie van de werknemers op hun inspanningen als teken van geringe betrokkenheid. De werknemer ervaart echter een grote afstand tussen waar de OR mee bezig is en wat voor hen belangrijk is. Als u er zo over nadenkt, is dit verschil in beleving heel begrijpelijk. Zo’n verschil erkennen is noodzakelijk om er zorgvuldig mee te kunnen omgaan. Blijf dus zoeken naar een goede balans tussen wat de OR belangrijk vindt – en wat daadwerkelijk vaak grote kwesties zijn – en wat de werknemers bezighoudt.