U bent hier

9.3 Veiligheidskundige

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juni 2017

brede kennis

Arbeidsveiligheid, externe veiligheid, consumentenveiligheid, patiëntveiligheid en transportveiligheid: het is slechts een greep uit de brede kennis van de veiligheidskundige. Voor de meeste organisaties is het belangrijkste dat de veiligheidskundige kennis heeft van de arbeidsveiligheid. De andere kennisgebieden komen voor bij organisaties in die specifieke branches, zoals zorginstellingen, ziekenhuizen en transportbedrijven.

9.3.1 Arbeidsveiligheid

werkplek­onderzoek

Veiligheidskundigen zullen advies geven over de arbeidsveiligheid, het is uit de naam al op te maken. Denk daarbij aan werkzaamheden met gevaarlijke machines en gevaarlijke stoffen. De deskundige kan daarvoor veiligheidsinstructies geven, maar ook een werkplekonderzoek aanbieden. Daarnaast valt advies over werken met explosieve stoffen onder de arbeidsveiligheid.

Incidenteel advies

Een veiligheidskundige kunt u ook voor een ‘enkel consult’ inschakelen. Bijvoorbeeld als uw organisatie een nieuwe machine heeft aangeschaft, met andere grondstoffen gaat werken of flink heeft verbouwd. De deskundige beoordeelt dan de nieuwe situatie.

ongeval

Ook als er een ongeval heeft plaatsgevonden, kunt u de veiligheidskundige inschakelen. Hij analyseert het incident en geeft aan de hand daarvan advies om een dergelijk ongeval in de toekomst te voorkomen.

BHV-organisatie

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar u moet een BHV-organisatie hebben voor het geval dat het toch misgaat. De veiligheidskundige kan advies geven op allerlei onderdelen van de BHV, zoals opleiding van de BHV’ers en de organisatie van de BHV.

9.3.2 Niveau van veiligheidskundige

Er zijn veiligheidskundigen op drie niveaus. Hoe hoger opgeleid ze zijn, hoe vaker ze een specialisatie hebben.

  • De Middelbare Veiligheidskundige (MVK) is vooral uitvoerend bezig.
  • De Hogere Veiligheidskundige (HVK) voert in principe dezelfde werkzaamheden uit als de middelbare veiligheidskundige. In tegenstelling tot de MVK richt hij zich meer op complexe risico’s en bekijkt de organisatie meer als geheel.
  • Universitair geschoolde veiligheidskundigen zijn vaak heel specialistisch opgeleid. Op beleids- en managementniveau adviseren zij over veiligheid en gezondheid.