U bent hier

10.1 Vangnetregeling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juni 2017

basiscontract

De Arbowet verplicht werkgevers om arbozorg in te kopen. Dat kan de werkgever doen door met kerndeskundigen samen te werken, maar als dat niet lukt is er de zogenoemde vangnetregeling. Dat is een minimaal basiscontract dat de werkgever afsluit met een arbodienst. De vangnetregeling moet voorkomen dat organisaties geen arbozorg hebben en werknemers dus geen toegang hebben tot een bedrijfsarts en daardoor gezondheidsrisico’s lopen.

10.1.1 De ondernemingsraad

De Arbowet heeft de OR een zware stem gegeven in de keuze voor een maatwerkoplossing of vangnetregeling.

Maatwerk en OR

vetorecht

Kiest de werkgever voor een maatwerkoplossing, bijvoorbeeld met een zelfstandige bedrijfsarts, dan heeft de OR overeenstemmingsrecht. Dat is een soort vetorecht.

Vangnetregeling en OR

rechter

Lukt het niet om een overeenstemming te bereiken voor de maatwerkoplossing, dan heeft de OR instemmingsrecht over de keuze van een arbodienstverlener. Dit oordeel kan de werkgever alleen bij de rechter aanvechten.

10.1.2 Certificering

geldig ­certificaat

ongeldig

Let op: een arbodienst dient over een geldig certificaat te beschikken. De Arbowet en de Arboregeling bevatten bepalingen over het functioneren van een arbodienst. Deze wettelijke eisen zijn verder uitgewerkt in het Certificatieschema Dienstverlening Arbodiensten Als er geen certificaat is, zal Inspectie SZW het basiscontract als ongeldig beschouwen. U kunt dan een boete krijgen omdat u niet de minimale arbozorg inkoopt.

Op de website sbca.nl vindt u alle gecertificeerde arbodiensten. Deze website wordt beheerd door de Stichting Beheer Certificatieregeling Arbodiensten (SBCA).