U bent hier

3.7 Het selectiegesprek

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2021

volgende ronde

ruimte

volgorde

score per eis

tijdsduur

tijd

Nadat u heeft bepaald welke kandidaten naar de volgende ronde mogen, volgt meestal een gesprek. Als u een aantal van de hiervoor beschreven objectiveringsmaatregelen heeft genomen om onbewuste vooroordelen te voorkomen, zet u dat door tijdens het selectiegesprek. Juist ook in een face to face-situatie spelen onbewuste vooroordelen een rol. Hieronder staan een aantal tips voor het selectiegesprek voor u op een rijtje.

  • Denk na over de ruimte waarin u het gesprek voert en over de opstelling van de stoelen. Als u digitaal interviewt, kiest u er dan voor om alleen de spreker in beeld te zien (speaker view) of zijn alle aanwezigen in beeld (gallery view)?
  • Bedenk van tevoren welke vragen u gaat stellen. Koppel de vragen aan functie-eisen die u eerder als belangrijk heeft aangewezen en ook heeft uitgewerkt. Deze zijn terug te vinden in de vacaturetekst en het functieprofiel.
  • Stel elke kandidaat dezelfde vragen en doe dit het liefst bij iedereen in dezelfde volgorde.
  • Eventueel: informeer de kandidaat vooraf welke functie-eisen u gaat uitvragen in het gesprek.
  • Maak een scoreformulier met een score van één tot vijf waarin u de verschillende eisen opneemt met de vragen die daarbij horen.
  • Geef elke sollicitant een score per eis. Kiest u voor een verdeling van 1-4-7-10, dan dwingt u de beoordelaar een duidelijke keuze te maken over de aanwezigheid van een kwaliteit.
  • Zorg ervoor dat iedere kandidaat evenveel tijd krijgt en houd de tijd gedurende het gesprek goed in de gaten. Stuur eventueel aan op overstappen naar een volgende vraag als u verwacht over de vastgestelde tijdsduur van het gesprek heen te gaan.
  • Zorg voor een divers samengestelde selectiecommissie met bij voorkeur niet meer dan drie deelnemers (plus de sollicitant) in het gesprek.
  • Neem voldoende tijd tussen de kandidaten. Zo is uw brein weer fris en krijgt iedereen een gelijke kans. Bovendien is de kans groter dat u zich iedereen goed zult herinneren.
  • Bespreek de kandidaten niet met de leden van de selectiecommissie tussen de gesprekken door bij het koffiezetapparaat, maar neem hier de tijd en de rust voor.

Weerstand

te weinig ruimte

Een veelgehoorde klacht van selecteurs is dat de selectiegesprekken geen gesprek meer zijn als iedere kandidaat dezelfde vragen krijgt. Het uitwerken van wat u precies verstaat onder een competentie, kennis of vaardigheden zou te weinig ruimte laten voor iets nieuws dat zich voordoet tijdens het gesprek en waar u van tevoren geen rekening mee had gehouden.

voorspelling

Maar dat is niet waar het om draait. Het selectiegesprek draait om het stellen van de feiten boven eigen intuïtie en dat is vaak lastig. Kiezen op basis van de feiten is meestal een betere voorspelling van toekomstig functioneren dan op basis van een klik. Als op basis van die feiten blijkt dat kandidaten vergelijkbaar zijn, kunt u bijvoorbeeld – als u voorkeursbeleid voert – iemand kiezen uit de doelgroep die ontbreekt of in de minderheid is, of loten.